Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtal och domar om terrorism i Sverige

De senaste åren har flera personer både gripits och åtalats för terrorkopplade brott. Långt ifrån alla har lett till fällande domar. Här är en sammanställning över de senaste årens åtal och domar.

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm för ett år sedan är ett av flera terrorkopplade brott i Sverige de senaste åren. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
2018: Den 30 januari väcks åtal mot den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov, efter lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april året innan där fem personer dödades och tio skadades svårt. Akilov misstänks för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan, samt framkallande av fara för annan.
2017: Via Facebook uppmanar en 35-årig man i Skåne att ekonomiskt stötta terrororganisationer för vapeninköp. Han döms av hovrätten över Skåne och Blekinge. Domen är överklagad till Högsta domstolen.
2016: En 20-åring döms i Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han planerade självmordsattentat i Sverige och hade tidigare försökt ta sig till Syrien.
2015: Två män åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien under 2013. De döms i hovrätten till livstids fängelse för terroristbrott genom mord.
2015: En rysk medborgare bosatt i Järfälla åtalas i slutet av oktober vid Attunda tingsrätt misstänkt för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott. Den åtalade ska ha meddelat instruktioner om tillverkning eller användning av sprängämnen till sin son, som befann sig i Syrien. Tingsrätten anser dock att de planerade gärningarna inte är att betrakta som terroristbrott då syftet med dem inte är att injaga skräck.
2012: Tre göteborgare misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011, något som till en början rubricerades som förberedelse till terrorbrott. De åtalas dock för förberedelse till mord och döms slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.
2010: Två män misstänks för att ha rest till Somalia för att förbereda självmordsattentat och döms av Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott. De frikänns dock i hovrätten för västra Sverige.
Samma år genomfördes en självmordsattack på Drottninggatan i Stockholm. Bara gärningsmannen dödades och det blev aldrig åtal i Sverige. En man som misstänks ha finansierat dådet dömdes däremot i Skottland.
2009: En man åtalas för finansiering av terrorbrott sedan han misstänkts ha samlat in pengar till organisationer nära den terrorstämplade Hamas-rörelsen, men frias av både Malmö tingsrätt och hovrätten över Skåne och Blekinge.
2006: Tre män döms i tingsrätten för stämpling till terroristbrott efter ett attentat i en irakisk vallokal i Kista och ett planerat dåd mot Livets ord i Uppsala. I hovrätten faller misstankarna om terroristbrott bort och två av männen döms i stället för bland annat stämpling till mordbrand. Den tredje frikänns helt.
2005: Två män i Malmö åtalas och döms av hovrätten för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till ett terrornätverk i norra Irak.
2005: Fyra nazister misstänks för att ha planerat politiska mord och spränga riksdagshuset i luften. De åtalas för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätt och hovrätt friar dem från terrormisstankarna men fäller dem för bland annat grov skadegörelse.
Källa: Sammanställningen är gjord av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.
Gå till toppen