Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Samma gamla tjat om privat eller offentlig vård.”

Fotoarkiv: Niklas Gustavsson 2017Bild: Niklas Gustavsson
Förtroendet för den svenska sjukvården är fortfarande högt, det är inte det som är problemet. Vad som oroar är istället att inte nå fram till den, att inte få vård i tid. Det gäller på vårdcentralen, på akuten eller för en vårdplats på sjukhuset.
Den bristande tillgängligheten och de växande köerna är problemet i den svenska vården, inte de medicinska resultaten. Det kan spåras i några aktuella siffror:
I den nyligen presenterade SOM-undersökningen har 65 procent stort förtroende för den svenska sjukvården.
Samtidigt tyckte en ungefär lika stor andel, 68 procent, i Novus senaste mätning att vården är en av valets absolut viktigaste frågor.
Vård i tid och bra och kostnadseffektiv vård, det är vad det handlar om. Huruvida den är privat eller offentlig har ingen större betydelse. I Skåne drivs 40 procent av vårdcentralerna i privat regi och 60 procent är offentliga. Få skåningar låter det avgöra valet av vårdcentral.
Betydligt viktigare är att få en fast läkarkontakt. Men bara cirka 40 procent av svenskarna har en ”husläkare”. I grannlandet Norge är det över 90 procent.
Ändå är det där vårdpolitikerna i Region Skåne fastnar. I val efter val är det samma gamla skånska tjat om privat eller offentlig vård och det verkar som om de är på väg att göra det igen.
På de skånska Socialdemokraternas kongress för några veckor sedan beslutades att driva avskaffandet av ytterligare vårdval, denna gång privata alternativ inom ögonsjukvård och hudvård, inför höstens val. Alliansen vill tvärtom ha fler vårdval.
Och alliansen, som i Region Skåne oftast uppträder som om den vore ett enda parti, vill gå längre. Alliansen vill privatisera ett sjukhus och låta ett drivas av personalen.
Därmed är bollen tillbaka hos S och V. Som med stöd av LO kan blåsa till strid mot att alliansen vill privatisera skånska sjukhus.
En tydlig ideologisk konflikt, javisst. Men den är inte vad den skånska vården behöver. Den behöver istället långsiktighet. Både när det gäller åtgärder för att behålla och rekrytera personal och när det gäller styrning av vården.
Inte heller är det en konflikt där någon sida kan vinna. Istället blir den en present till det tredje blocket, Sverigedemokraterna. Som vill vara med och styra regionen efter nästa val. Och som redan nu ofta är tungan på vågen när de båda andra blocken står mot varandra.
Och vad är då problemet med att styra regionen med SD? Det är de förenklade lösningarna, när nästan allt ska förklaras med invandring. Det är de ständiga skandalerna och bristen på grundläggande gemensamma värderingar. M-ledaren Ulf Kristersson stängde åter dörren till sådant samarbete i SVT:s Agenda häromkvällen. Det borde gälla också i Skåne. Och inte bara M utan även S.
Över till ett mer hoppfullt tecken:
Alliansen föreslår att varje sjukhus ska få sin egen styrelse istället för dagens system med större geografiska nämnder. Och den vill komma överens med S och MP före valet för att undvika att allt rivs upp igen efter fyra år.
Det är en insikt, ett steg framåt.
Fortsätt så.
Det kommer att kräva kompromissförmåga och nytänkande för att styra Sverige efter valet. Samma sak gäller i högsta grad Region Skåne.
Gå till toppen