Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Två läkare missade ändtarmscancer

Kvinnan hade ändtarmscancer men läkaren skrev ut avföringsmedel. Nu får två läkare på vårdcentralen Söderåsen i Bjuv kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

I maj i fjol sökte en kvinna i 60-årsåldern, bosatt i Svalövs kommun, vård på vårdcentralen. Hon var illamående och hade problem med förstoppning sedan en månad tillbaka. Läkaren skrev ut avföringsmedel men problemen kvarstod.
– Under de följande månaderna fortsatte jag försöka bli undersökt för mitt besvär, men fick veta att jag skulle fortsätta att använda avföringsmedel, skriver kvinnan i sin anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Det skulle dröja ett halvår innan hon till slut fick hjälp av en annan läkare som såg till att kvinnan blev undersökt med en rektoskopi och så småningom fick diagnosen ändtarmscancer.
Det är inte acceptabelt, anser Ivo, och kritiserar två läkare för att inte ha följt upp patientens tarmbesvär och sett till att remittera henne till kirurgkliniken för en koloskopi.
När den väl gjordes konstaterades att kvinnan hade ändtarmscancer.
– Jag kan bara instämma i Ivos kritik, kommenterar Camilla Henneryd, verksamhetschef på Vårdcentralen Söderåsen i Bjuv.
– De symptom som patienten hade vid det här tillfället borde ha utretts enligt de gällande riktlinjer som finns för det som vi kallar standardiserat vårdförlopp.
Hon pekar på att vårdcentralen även anmält händelsen som en allvarlig vårdskada enligt Lex Maria, och att Ivo har godkänt vårdcentralens utredning.
– Det är djupt beklagligt att det inträffar, vi har lyft händelsen i verksamheten. Dessutom har vi lyft den på divisionsnivå så att alla vårdcentraler fått vetskap om det, förklarar Camilla Henneryd..
De båda läkarna har slutat sin anställning på vårdcentralen.
Gå till toppen