Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Otack blev Beglers lön.

Regeringens "Bild: Bertil Ericson/TT
När regeringen 2015 utnämnde Anne-Marie Begler till generaldirektör för Försäkringskassan förklarade Annika Strandhäll (S), idag socialminister, att det behövdes en "doer" på posten, någon som fick saker och ting – regeringens saker och ting – gjorda.
Det Begler förväntades göra var att vända utvecklingen med höga och snabbt stigande sjuktal. "En väldigt viktig uppgift", underströk Strandhäll.
Och Begler verkställde. Snabbt och effektivt.
Kanske för effektivt?
Alliansen har nu kallat in Strandhäll till riksdagens socialförsäkringsutskott för att förklara varför Begler fick sparken.
Sten Heckscher, tidigare näringsminister (S), rikspolischef och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, ifrågasätter i en debattartikel i Svenska Dagbladet på torsdagen om det ens var lagligt av regeringen att lyfta bort Begler, en myndighetschef som ju enligt samma regering skött sitt jobb med den äran.
Strandhälls förklaring till petningen av Begler var att "balansen mellan Försäkringskassans dubbla uppdrag" måste bli betydligt bättre. Nu när sjuktalen pressats måste kassan lägga mer kraft på att stärka "stödet till individen att komma tillbaka till hälsa och arbete", resonerade Strandhäll.
Varför den erkänt dugliga Begler inte skulle klara även den uppgiften är, som Sten Heckscher också påpekar, svårt att förstå.
När sjuktal ska pressas riskerar också människor att komma i kläm. Och att gå in i valrörelsen förföljd av kritik om att Försäkringskassan bedriver hetsjakt på sjukskrivna – på regeringens uppdrag – var inget Socialdemokraterna såg fram emot.
"Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna vilket jag nu får erfara", sade Begler i en avskedshälsning till sina medarbetare.
Konstigare än så behöver det inte vara.
Regeringen ser helst att väljarna glömmer såväl Begler som Beglers uppdrag och inte minst vem som gav det till henne.
Gå till toppen