Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Skulpturer och målningar i konsthallen

Två studiekamrater ställer ut tillsammans. Då möts skulpturer och målningar som egentligen inte har så mycket gemensamt.
Lage Pergon och Asle Nyborg ställer ut skulpturer respektive målningar i Landskrona konsthall.Bild: Britt-Mari Olsson
I slutet av 1990-talet var Asle Nyborg och och Lage Pergon studiekamrater på Statens konstakademi i Oslo. Därefter skiljdes deras vägar åt även om de upprätthöll viss kontakt.
Norrmannen Asle Nyborg flyttade sedan till Bohuslän för att för några år sedan hamna i Höganäs.
– Närheten till kontinenten, förklarar han flytten söderut.
När han fick erbjudandet om att ställa ut sina målningar i konsthallen i Landskrona fick han frågan om han kände till någon skulptör som kunde tänka sig att ställa ut samtidigt. Valet föll på den tidigare studiekamraten.
Så för första gången ställer de ut tillsammans, i Landskrona konsthall.
– En härlig plats. Det är så häftigt att man se rakt igenom, och så med vattnet utanför, säger Asle Nyborg om utställningslokalen.
Träd gjutet i brons, av Lage Pergon.Bild: Britt-Mari Olsson
Lage Pergon, bosatt i Svedala, har ”alltid” arbetat med att skulptera. På senare år med en speciell inriktning.
– 2005 började jag göra träd. Ett tag gjorde jag blommor och växter också, men det var bara ett sidospår, säger han.
Just trädskulpturer är det Lage Pergon ställer ut i konsthallen, i brons, gips, betong och olika träslag. Några vinterkala, andra rikliga med löv. Många tycks stå mitt i en storm, lutande och där rötterna släppt från marken.
Lage Pergon skulpterar träd i flera olika material, det här är i gips.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är spännande med tyngdpunkter, säger han om de lutande varianterna.
Asle Nyborgs målningar har ofta fotografier som bas och utgångspunkt.
– Jag arbetar mycket med fotoemulsion och framkallar direkt på duken, förklarar han.
Utställningen i konsthallen arrangeras av Landskrona konstförening och pågår 5 maj till och med 17 juni. Vernissage är det första utställningsdagen klockan 12 till 17.
En av Asle Nyborgs målningar, med titeln Totem.Bild: Britt-Mari Olsson
Asle Nyborg gjorde en modell av konsthallen inför utställningen som en hjälp att placera sin målningar. Mia Widell från Landskrona konstförening visar den.Bild: Britt-Mari Olsson
pressvisning konsthallen PRESSVISNING av utställningenAsle Nyborg - måleri och Lage Pergon - skulpturpå Landskrona konsthall Under studietiden på Akademien i Oslo möttes för första gången norrmannen Asle Nyborg, idagboendes i Höganäs och malmöiten Lage Pergon, numera Svedalabo.Trots den drygt 30-åriga vänskapen har de båda konstnärerna aldrig tidigare ställt ut tillsammans.Utställningen arrangeras av Landskrona Konstförening.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen