Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Lokal debatt: Min Mening: Nu behövs ett fast grepp om Svalövs ekonomi

Ekonomin i Svalövs kommun utvecklas mot stora underskott, skriver tre borgerliga politiker.

Vi ser också hur panikåtgärder beslutas för att hantera situationen. Att hantera kommunal ekonomi är en utmaning. Vi har gjort detta tillsammans under flera år. Hela tiden med ett gott resultat. Under denna tid har vi haft liknande situationer som nuvarande. 2016 vid denna tid på året var prognosen ett minus på 12,5 miljoner.
Vid årets slut var resultatet ett plus på 2,4 miljoner. Att styra den kommunala ekonomin är som att styra ett skepp. Stora roderutslag märks inte förrän efter en tid. Om man drabbats av panik och styr ännu mer så har man snart tappat kontrollen över skeppet. Man måste ha mod. Annars påverkas de medborgare negativt, som behöver kommunens tjänster. Gamla, sjuka och skolungdomar. Anställda och chefer får en omöjlig arbetssituation vilket brukar resultera i massavhopp.
Det Svalövs kommun nu behöver är en genomlysning för att sortera bort allt som efter ett antal år blivit onödigt. Behoven som våra medborgare har, förändras och då måste man förändra innehållet i de kommunala tjänsterna. En del har blivit föråldrat och kan plockas bort. En del av kommunens verksamheter behöver också utsättas för konkurrens. På ett rättvist och transparent sätt. Men om det visar sig att en verksamhet bäst bedrivs i kommunal regi så fortsätter man så.
Om Liberaler och Moderater får väljarnas förtroende efter valet så kommer vi omedelbart att påbörja en total genomlysning av all verksamhet i kommunen. Syftet med detta är tudelat. Vi behöver få kontroll på ekonomin och vi behöver också lösgöra pengar för att stärka lönerna hos många av våra nu underbetalda medarbetare som arbetar inom kvinnodominerade sektorer på arbetsmarknaden.
Att redan nu tömma kommunens reserver för att fylla på mer pengar i verksamheterna är fel väg att gå. Att ge direktiv som förbjuder överskott i slutet av året är direkt ansvarslöst. Svalövs kommun behöver åter ett stabilt styre med förmåga att kontrollera den ekonomiska utvecklingen.
Torbjörn Ekelund (L), Olof Röstin (M), Birgitta Jönsson (L)
Gå till toppen