Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Två olika hantverk samspelar när naturen intar Galleri Konsten

Keramikern Cecilia Kraitz och fotografen Mikael Bertmar är konstnärparet från Båstad som samlar gemensamma krafter och ställer ut sina verk tillsammans. Nu kommer de till Helsingborg för första gången, med utställningen "Långsamhetens lov" på Galleri Konsten.

Keramikern Cecilia Kraitz och fotografen Mikael Bertmar är konstnärparet från Båstad som inspireras av varandra.Bild: Isabel Aguilar
Att de inspireras av varandras skapande är ingen hemlighet. Med endast en väg som skiljer deras ateljeér åt finns det ett slags band mellan Cecilia Kraitz japanska raku-keramik och Mikael Bertmars naturromantiska fotografier.
– Det är helt olika tekniker men vi jobbar nästan sida vid sida och har gjort gemensamma utställningar tidigare. Vi arbetar båda ständigt med en närhet till naturen och samtal om livet och döden, säger Cecilia Kraitz.
Läs mer: Konstnärsparet som ställer ut tillsammans
Cecilia Kraitz japanska raku-keramik tar upp de organismer som finns i naturen.Bild: Isabel Aguilar
Efter framgångsutställningen på museet Vandalorum i Värnamo upptäckte Helsingborgs konstförening paret och bjöd in dem. Under maj månad har det gröna letat sig in i Galleri Konsten. Båda konstnärerna hämtar nämligen intryck från naturens mångfacetterade kretslopp.
– När vi kommer nära det som finns i vår närhet i naturen, så kan man se det stora i livet. Hur allting flyter samman, säger Cecilia Kraitz.
– Cecilia arbetar väldigt mycket med organiska former, mönster som ser ut som bladverk eller fallande regn eller annat som hon plockar upp under våra vandringar. Mina fotografier går in i det också och är mer eller mindre surrealistiska, fortsätter Mikael Bertmar.
Många av fotografen Mikael Bertmars bilder är tagna på 80-talet och framkallade i mörkrum med en speciell teknik.Bild: Isabel Aguilar
Cecilia Kraitz keramik är handgjord och bränd i en vedeldad ugn. Ingen skapelse är den andra lik och allt sker utefter känsla. Samtidigt använder sig Mikael Bertmar av en särskild framkallningsteknik för att skapa det specifika uttrycket i bilderna.
– Jag hoppas att besökarna ska uppleva någon form av oas, en stillastående visuell naturupplevelse, säger Mikael Bertmar.
– Jag vill att det ceremoniella brännandet av keramiken ska kännas när man ser den, säger Cecilia Kraitz.
Lördagen den femte maj klockan 13-17 är det vernissage. Utställningen "Långsamhetens lov" pågår sedan fredag klockan 15-17, lördag-söndag klockan 13-17 till och med 27 maj.
Gå till toppen