Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Åtal för vapenbrott och hittad traktorvagn

Mannen hade ett stulet traktorsläp på tomten och inne i huset hittades vapen och mängder av ammunition. Nu åtalas 59-åringen vid Lunds tingsrätt.

Ammunitionen hittade polisen i källaren. (Foto: Polisen)
Det var i slutet av mars i fjol som polisen gjorde en husrannsakan på en fastighet i Svalövs kommun och bland annat hittade närmare 5 000 skarpa patroner.
Då var inte mannen inte hemma. Det var däremot hans fru som fick se poliserna söka igenom gården där de bland annat hittade en stulen container och ett traktorsläp som tidigare stulits från ett Helsingborgsföretag.
Inne i huset hittade de en revolver, en magnum 357, som var gömd under ett skrivbord i mannens kontor. I källaren hittas också en större mängd ammunition, totalt 4 886 skarpa patroner, samt ljuddämpare, slutstycke och vapenpipa, som alla saknade tillstånd för innehav.
Allting beslagtogs och eftersom polisen misstänkte att mannen hade fler illegala vapen i sin ägo beslutades om husrannsakan på ett par fartyg som låg för ankar i Malmö. Det var i anslutning till fartygen som som mannen greps, misstänkt för vapenbrott, men genomsökningen av fartygen blev resultatlös. Han satt också anhållen i ett par dagar innan han återfick friheten.
Ett år senare anser åklagaren, med stöd av en 350 sidor tjock förundersökning, att det är bevisat att mannen gjort sig skyldig till vapenbrott, brott mot vapenlagen och grovt häleri.
59-åringen nekar till samtliga brott.
Vapnet fungerar inte, hävdar mannen apropå den Magnumrevolver som hittades vid hans skrivbord (Foto: Polisen)
Den beslagtagna revolvern, en magnum 357, är enligt honom inte funktionsduglig eller tillståndspliktig, och ammunitionen har han haft länge.
– Ni har tagit vapnen förra gången ni var hemma hos oss. Ni har lämnat kvar ammunitionen, säger han i polisförhöret.
Mannen har ett dokumenterat stort vapenintresse. Vid ett tillslag för mer än tio år sedan beslagtog polisen en större mängd vapen som mannen saknade tillstånd för. Samtidigt hittades saker som gjorde att mannen misstänktes för att planera ett grovt rån, och Lunds tingsrätt dömde honom till mer än fyra års fängelse.
Domen överklagades till hovrätten som friade mannen från rånförberedelse. Däremot kvarstod domen för grov stöld, grovt vapenbrott och otillåtet innehav av ammunition och mannen har avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff.
Containern beräknas vara värd 25 000 – 45 000 kr, enligt företaget i Skultuna som blivit av med den och åtta andra. Mannen känner dock inte till någon stöld, hävdar att han köpt den privat för några tusenlappar eftersom han handlar med skrot.
Släpet som mannen hittade på en skogsväg och placerade inne i en container. (Foto: Polisen)
Traktorvagnen beräknas vara värd 200 000 kronor enligt dess ägare, ett Helsingborgsföretag som drabbades av stöld i fjol. Mannen hävdar att han hittat den på en skogsväg och bara tagit hand om den eftersom den stod i vägen för skogsarbete.
Och eftersom det inte kan bevisas att det är just han som är tjuven väljer åklagaren att åtala honom för grovt häleri.
Datum för rättegång är inte bestämt.
Gå till toppen