Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Ceres i Bjuv går i konkurs

Ceres i Skåne, med 32 anställda och säte i Bjuv, går i konkurs. Företaget saknar likvida medel för att hålla sin anläggning igång.

Livsmedelsföretaget lämnade in en konkursansökan på fredagen.
– 2016 beslutade Nestlé att flytta sin vällingtillverkning härifrån till Portugal. Sedan dess har vi försökt fylla på med annan produktion, men volymerna har inte blivit tillräckligt stora för att täcka de fasta kostnaderna, säger Ceres styrelseordförande Arne Bernroth.
– Förra året förlorade vi väldigt mycket pengar, och det har fortsatt i år. Ägarna, som har stoppat in närmare 40 miljoner i verksamheten, har till slut tappat tålamodet.
Vad händer med de anställda?
– Våra anställda går kvar med lönegaranti under en månad, sedan har de lön under sin uppsägningstid och sedan får vi se. Förhoppningsvis kan anläggningen rulla på med en ny aktör.
Ceres kärnverksamhet är barnmat, men man producerar och tillverkar även andra typer av torra livsmedelsprodukter på anläggningen i Bjuv. Anläggningen grundades 1975 av Nestlé och tillverkade länge torr barnmat under varumärket Findus. År 2003 såldes anläggningen och ägs i dag av ett antal privatpersoner och investmentbolag.
– När vi producerade åt Nestlé omsatte vi 120 miljoner, säger Arne Bernroth.
I slutet av 2015 kom beskedet att Nestlé efter fyrtio år skulle flytta sin produktion från Ceres i Bjuv, vilket innebar en tuff omställning för företaget.
– Då stod vi där med en tom fabrik.
Ceres började söka efter andra kunder inom Skandinavien och även i Kina. Förutom Lantmännens ekologiska gröt- och vällingprodukter under varumärket Little farmer, har bland andra svenska Enago, som tillverkar mjölkfria gröt- och vällingprodukter, samt danska företaget Mille Food, som tillverkar modersmjölksersättning, förlagt sin produktion till Ceres i Bjuv.
– Men det är inte mycket volymer alls jämfört med när vi producerade åt Nestlé. Vi kände att vi hade kommit en bit på väg, men det hade tagit en bra bit in på 2019 innan vi skulle kunna vända verksamheten, och det var vare sig banker eller ägare intresserade av.
Vad händer nu med anläggningen i Bjuv?
– Min förhoppning är att man hittar någon som kan köpa anläggningen. Det finns ett behov av att leverera den här typen av mjölkprodukter, och anläggningen är ganska unik i Sverige. Det finns utrymme på marknaden om man är uthållig, säger Arne Bernroth, styrelseordförande för Ceres.
Gå till toppen