Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Halva byggnaden står kvar – men oron växer för nya bränder i Eslöv

En uppgrävd brandgata räddade halva byggnaden. Men i Eslöv andas ingen ut. Fem bränder på en vecka väcker obehagliga minnen från förr.

På lördagsmorgonen stiger röken från de utbrända resterna av gamla Folktandvården. Eslövsbor står i små grupper, betraktar tegelskelettet med allvarliga miner. Coop Extras parkering är både åskådarläktare och högkvarter, precis som i natt.
Den traktorgrävare som under natten grävde en fem meter bred brandgata genom byggnaden räddade den östra halvan av fastigheten, den där Region Skåne bedriver vuxenpsykiatrisk rehabilitering.
Längst till höger syns början på den brandgata som grävdes under natten, en insats som räddade halva byggnaden.
– De gjorde ett jättebra jobb med att kunna hålla den här delen. Men den har stora rök- och vattenskador. Byggnaden står upp, men här går inte att bedriva någon verksamhet, säger räddningstjänstens restvärdesledare Stefan Malmqvist.
På trottoaren planerar han för evakueringen tillsammans med områdeschef Yvonne Rosberg och hennes personal. De resonerar om reservlokal, om hur mediciner och sekretessbelagt material ska evakueras.
En bit bort riktar insatschef Johan Nilssons främst in sig på att det inte ska ta sig på nytt.
Insatschef Johan Nilsson, till höger, tog tidigt på lördagsmorgonen över ansvaret för räddningsarbetet.
– Vi ska ta hit grävaren igen och ta bort högen med material intill delen som räddades, vi är lite oroliga att det ska kunna tända igen där.
29 april: Brand utomhus vid Ekenässkolan och en brand i två bilar inuti ett garage på Rönnebergavägen.
30 april: Brand i en container i Gårdsåkra.
2 maj: Brand i en garagelänga på Storgatan.
Och på fredagskvällen den 4 maj skedde den värsta branden av alla, som ödelade ett litet men väldigt välkänt kvarter.
Eslövsbor har varit med om det förr. För åtta år sedan slukades Norrevångshallen av en storbrand. I samma omgång brann kaféet Våfflan vid Trollsjön och Ekenässkolans fritidsgård.
Utrymmena där den nedlagda friskolan legat brändes ned totalt.
2016 inträffade en ny serie anlagda bränder; i ett ödehus, en husvagn och en kolonistuga. Inte vid någon av brandserierna 2010 och 2016 lyckades polis och sociala myndigheter ringa in de skyldiga. Men kommunledning och polis har tränats i vaksamhet. Varje vecka träffas man i forumet ”Örat mot marken” för att fånga upp signaler om stök och oro. Redan efter veckans första två bränder hade extra bevakningsinsatser satts in.
Kommunalrådet Johan Andersson (S) har stannat till framför brandplatsen med sin cykel. Han är bekymrad. Akutmöte med säkerhetsorganisationen väntar på måndag.
– Vi vill ju bara att det ska vara tryggt och lugnt. De tidigare bränderna har vi med oss, det är därför vi har en organisation som tar tag i det här direkt.
Kommunalråd Johan Andersson (S) inser att det lär bli en rad säkerhetsmöten framöver.
Gå till toppen