Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Allt fler vill lära sig spaka ett plan hos flygklubben i Höganäs

Malin Lindström vill ha en hobby som kan ta henne högt över marken. I helgen testade hon att flyga ett plan. Intresset för att lära sig flyga själv ser ut att växa, enligt Nordvästra Skånes flygklubb.

”Det gick jättebra, nu är jag fått blodad tand”, säger Malin Lindström från Helsingborg som testade att flyga själv för första gången. Vid sin sida hade hon Peter Josefsson.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det är jättekul, en jäkla frihetskänsla! säger Malin Lindström när Evektor sportstar-planet tagit mark på flygfältet i Höganäs.
Det är ”spaka själv-dag” hos flygklubben och hon är en av dem som provade att flyga ett plan. Turen gick över Kullen och till Jonstorp med molnfri utsikt över Skälderviken.
Tidigare har Malin Lindström bara flugit som medpassagerare, och inte med motor, utan segelflyg.
– Min pappa hade flygcert och jag har tillbringat många somrar på flygfältet.
Under flygturen med piloten Peter Josefsson fick hon träna på att svänga lite, vända planet och hålla koll på horisonten.
Att lära sig att hitta rätt läge utifrån horisonten kan vara knepigt för en ny pilot, konstaterar Malin Lindström och Peter Josefsson.Bild: Sven-Erik Svensson
I helgen var det åter dags för ”spaka själv-dagar” hos Nordvästra Skånes flygklubb i Höganäs. Då får besökarna testa på att flyga ett plan.Bild: Sven-Erik Svensson
Målet för Malin Lindström är att ta flygcert och kunna ha flygningen som hobby. Men hon har inga planer på en karriär som pilot.
– Jag är logistiker, jag sköter hellre det på marken. Mest vill jag kunna komma hit och njuta av flygningen.
Peter Josefsson försöker sätta fingret på tjusningen med att flyga:
– Det är svårt att beskriva, det är rasande roligt. Känslan när man bara känner att man svävar!
Under helgens evenemang har runt 40 personer provat på att flyga, enligt Jan-Eric Persson från Nordvästra Skånes flygklubb. Vid prova på-dagarna brukar det komma såväl unga killar och tjejer med pilotdrömmar som folk i medelåldern som bestämt sig för att lära sig något nytt, säger han.
Intresset för att ta flygcert hos klubben har ökat, och han tror att det beror på att flygbolagen åter skriker efter personal.
– Vi har aldrig haft så mycket elever som nu. Vi hade 18 som började i höstas. Det är full rulle på flygskolan, säger Jan-Eric Persson.
Barbro Frick Eriksson, Jesper Gaarde och Niels Ringsmose efter landning. Niels tog flyglektioner för 15 år sedan, men intresset finns kvar och på söndagen fick han ta över spakarna från Jesper.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen