Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Strängare straff för knark gömt bland löv

Polisen spanade på knarket som var gömt i skogen. Nu skärps straffet för Svalövsbon som hämtade paketet.

Paketet med amfetamin hade gömts under löven i ett skogsparti. Bilder från förundersökningen.
En privatperson hittade i december förra året ett paket han tyckte verkade misstänkt. Det var gömt bland löv i ett skogsparti utanför ett samhälle i Svalövs kommun.
Han lade tillbaka paketet och kontaktade polisen. Det är känt hos polisen att trakten brukar användas för att gömma narkotika och informationen togs på högsta allvar.
Polisen undersökte paketet, kom fram till att det förmodligen innehöll en hel del amfetamin och bytte ut det mot ett annat som bara innehöll tidningspapper. Och så satte man sig att vänta i en bil.
Det hade hunnit bli mörkt när en man med en hund plötsligt dök upp. Polisen kände väl till honom från andra narkotikasammanhang.
Mannen med hunden gick in på en grusväg och de två poliserna hoppade ur bilen och joggade efter för att inte tappa kontakten.
Så hörde de prasslande ljud, som om någon rotade bland löven. De lyste med en ficklampa mot mannen som snabbt slängde ifrån sig paketet som polisen tidigare lagt bland löven.
Mannen, i 50-årsåldern, greps misstänkt för narkotikabrott men har nekat till brott. Han har uppgett att han var ute i skogen för att rasta sin hund när den plötsligt trampade på en påse. Eftersom han blev nyfiken plockade han upp påsen för att undersöka innehållet.
Då den bara innehöll papper tänkte han slänga den i en papperskorg, men plötsligt dök de två personerna upp som han senare förstod var poliser.
Paketet visade sig innehålla 894 gram amfetamin och mannen åtalades för försök till grovt narkotikabrott.
Han har tidigare vid flera tillfällen tidigare dömts för narkotikabrott. Totalt hade mannen 38 avsnitt i belastningsregistret. Nu utökades det ytterligare.
Tingsrätten kom fram till att man inte kan dra någon annan slutsats än att han känt till knarkpaketet och hade för avsikt att hämta och förvara det. Han dömdes därför till fängelse i ett år och nio månader för försök till grovt narkotikabrott.
Domen överklagades och nu skärper hovrätten straffet, till fängelse i två år och tre månader. Domstolen menar att brottet var nära att fullbordas och därför är också straffvärdet högre.
Gå till toppen