Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

31-åring släpptes fri – men utreds fortfarande för förberedelse till terrorbrott

Mannen som greps på tåget i Lund misstänkt för förberedelse till terrorbrott har släppts fri. Tingsrätten beslöt att inte häkta honom. Men åklagaren tänker fortsätta utredningen.

Med en blå jacka över huvudet klev den misstänkte in i rättssalen. När förhandlingen började tog han av den och kastade en blick mot fotoblixtarna och medieuppbådet i dörröppningen.
Fyra dagar hade gått sedan han greps på tåget i Lund och kammaråklagare Lars Morand yrkade att tingsrätten skulle häkta 31-åringen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han menade att planeringen hade pågått i två månader.
Sedan förhandlingar förts bakom stängda dörrar blev tingsrättens beslut däremot ett helt annat.
Mannen släpptes helt fri.
– Jag konstaterar att tingsrätten inte gör samma bedömning som jag har gjort. Det här är svår komplicerad brottslighet och man kan göra olika bedömningar, sa Lars Morand strax efteråt.
Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd, och kammaråklagare Lars Morand mötte pressen efter att tingsrätten försatt 31-åringen på fri fot.Bild: Johan Nilsson/TT
Han tänker däremot inte lägga ner förundersökningen utan fortsätta utreda om 31-åringen hade planerat ett terrorbrott. Polisen har ännu inte hunnit gå igenom hans beslagtagna tillhörigheter.
– Tingsrätten säger att det inte finns någon skälig misstanke men det finns fortfarande anledning att anta att det finns ett brott som hör hemma under allmänt åtal, säger han.
Förberedelserna till terrorbrottet ska ha gjorts i Malmö. Det var också därifrån 31-åringen åkte med Stockholmståget i torsdags när han greps. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska han ha haft med sig en koran och en karta över Åhlens i Uppsala. Men åklagaren ville på måndagen inte kommentera vilket målet för det misstänkta planerade terrorbrottet varit utan hänvisade till yppandeförbud, som gör att han inte får uttala sig om detaljer.
31-åringens försvarsadvokat Johan Sarvik tyckte att tingsrätten fattat rätt beslut på det underlag som fanns.Bild: Johan Nilsson/TT
31-åringens advokat, Johan Sarvik, var nöjd med tingsrättens beslut.
– Min klient var nöjd över att tingsrätten fattade, ett enligt honom, korrekt beslut. Han förnekar ju bestämt de påståenden som gjorts.
Samtidigt fortsätter utredningen, hur ser du på det?
– Det är åklagarens beslut, jag har inga synpunkter på det.
Det var ett allvarligt brott som åklagaren begärde din klient häktad för, hur ser du på polisens och åklagarens agerande?
– Det kan jag inte kommentera närmare just nu eftersom jag har yppandeförbud.
Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd, säger att polisen agerat korrekt när tullen slog larm om en man med avvikande beteende.
– Det är helt riktigt att göra bedömningen att han ska gripas för förberedelse till terrorbrott. Det kan vara svårt att avgöra och det är det fortfarande. Men initialt gör man rätt, säger hon.
Gå till toppen