Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Massor av jubileer för Eva Rydberg i sommar

Eva Rydberg firar 60 år som artist och snart är det premiär på gammal klassiker på Fredriksdalsteatern.
– ”Fars lilla tös” är en typisk ”fredriksdalare”. Publiken kommer garanterat att ha roligt, säger Eva Rydberg.

Eva Rydberg firar ett antal jubileer i år och dyker även upp i föreställningen "Fars lilla tös".Bild: Britt-Mari Olsson
Även om Eva Rydberg satte upp ”Fars lilla tös” första gången 1999, tvekade hon aldrig om att plocka upp klassikern igen.
– Det är en fruktansvärt rolig pjäs med en massa överraskningar och kul typer, säger teaterchefen Eva Rydberg, som i sommar även radar upp flera jubileer.
Hon firar 60 år som artist, 25 år som chef för Fredriksdalsteatern, hon fyller 75 senare i juni och som om inte det vore nog fyller Fredriksdal 100 år.
– Ja, det är jubileum efter jubileum, säger hon och tillägger:
– Dessutom har jag sjungit in min första låt på 30 år.
Låten heter "Himmelen" och premiärframfördes i Bingolotto i söndags.
Men nu är det ”Fars lilla tös” som gäller. Franz Arnold och Ernst Bachs pjäs räknas som en klassiker och hade urpremiär 1926. Förutom uppsättningen 1999, har den även spelats två gånger då Nils Poppe höll i rodret på teatern, 1975 och 1985. Då med titeln ”Fars lille påg”.
– Vi håller oss till den bearbetning som Åke (Cato) och Mikael (Neumann) har gjort. Sen har Sven Melander moderniserat den lite grann, säger Eva Rydberg.
Birgitta Rydberg och Robert Rydberg gör två av rollerna i "Fars lilla tös". Birgitta Rydberg spelar kabarésångerskan Amanda Propp som är just "fars lilla tös".Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag skulle vilja säga att det är en typisk "fredriksdalare". Publiken kommer garanterat att ha roligt.
Hon ser själv fram emot premiären.
– Vi har precis börjat repetera och det är jättekul. Det är fortfarande lika roligt att stå på den här scenen, säger Eva Rydberg.
I "Fars lilla tös" medverkar bland andra Mia Poppe och Anders "Ankan" Johansson, som spelar professorsparet Palm.Bild: Britt-Mari Olsson
Två Fredriksdalsveteraner som var med uppsättningen 1999 och nu återkommer är Fredrik Dolk och Mia Poppe. Mia Poppe gör samma roll som för 19 år sedan, som professorskan Emilie Palm som är gift med matematikprofessorn Waldemar Palm (Anders "Ankan" Johansson).
Det är i deras villa i Mölle som den skruvade historien tar fart.
– Det finns ju en anledning till varför man fortfarande spelar Arnold och Bachs pjäser. Personligen tycker jag att "Fars lilla tös" är deras bästa. Den är så rolig och innehåller så många förvecklingar, säger Mia Poppe.
Anders "Ankan" Johansson, Birgitta Rydberg, Mia Poppe och Anna Norberg gör några av rollerna i "Fars lilla tös".Bild: Britt-Mari Olsson
Efter att förra sommaren ha spelat "Soldat Fabian Bom" på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg är hon nu tillbaka på hemmaplan.
– Senast jag var med här på Fredriksdal var "Den stora premiären" som sattes upp 2007. Så jag blev jätteglad när Eva (Rydberg) ringde och ville ha med mig i år, säger Mia Poppe, som för övrigt gjorde scendebut som 16-åring i pappa Nils Poppes uppsättning av – just det, "Fars lille påg" 1985.
– Dessutom ska min man (Niclas Strand) vara med i årets uppsättning på Poppegården. Så hela familjen flyttar ner till Skåne under sommaren.
I "Fars lilla tös" gör Birgitta Rydberg själva titelrollen. Runt henne syns även Anna Norberg, Kalle Rydberg, Mia Poppe och Anders "Ankan" Johansson.Bild: Britt-Mari Olsson
En som gör debut på Fredriksdalsteatern i sommar är Anders "Ankan" Johansson. Välkänd mångsysslare och kanske allra mest känd från komikerduon Anders & Måns.
– Det är både roligt och nervöst. Fredriksdalsteatern är ju klassisk mark. Här får man inte slarva, säger Anders Johansson.
Fakta

Fars lilla tös

Premiär fredag 15 juni.

Spelas till och med 19 augusti. Spelas varje kväll utom måndagar och tisdagar, samt onsdag och torsdag i midsommarveckan.

Regi: Anders Aldgård.

Gå till toppen