Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

16-åring anhållen i utredning om knarkliga på Drottninghög – två av elva omhäktade

Ännu en ung man har anhållits i utredningen om den liga som misstänks ha sålt narkotika på Drottninghög. Sedan två veckor sitter elva unga män häktade. Två av dem omhäktades på tisdagen.

Bild: Sven-Erik Svensson
16-åringen anhölls på måndagen och delgavs misstanke om grovt narkotikabrott. Efter att ha förhörts kunde han lämna polishuset.
– Han är för ung för att häktas, säger kammaråklagare Cathrine Bengtsson.
Av de elva häktade har två fyllt 20 år. Resten är i åldern 17-19 år. Samtliga nekar till brott.
– Det handlar om unga människor. Ju yngre de är, desto svårare att få dem häktade, konstaterar åklagare Cathrine Bengtsson.
När de elva för två veckor sedan ställdes inför häktningsdomare, gick tingsrätten utan undantag på åklagarnas linje. Alla elva förklarades häktade som på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott under perioden november 2017-april 2018 som de anklagas ha gjort sig skyldiga till tillsammans och i samförstånd.
– Vi har bra bevis, säger Cathrine Bengtsson.
Enligt polis och åklagare har de elva haft olika roller i en narkotikaliga som med ensamrätt sålt cannabis, kokain och annan narkotika på Drottninghög. Beslag har gjorts men i vilken mängd och vilka sorter det handlar om vill Cathrine Bengtsson inte avslöja.
– De misstänks för försäljning men grovt narkotikabrott kan handla om mycket mer än att sälja narkotika, säger Cathrine Bengtsson.
På tisdagseftermiddagen hölls omhäktningsförhandlingar med två av de misstänkta, 17 respektive 19 år gamla.
I båda fallen gick tingsrätten åklagarna till mötes och förklarade ungdomarna fortsatt häktade med motiveringen att det framförallt finns starka skäl att hålla dem inlåsta för att de inte ska kunna förstöra bevis.
Under onsdagen ska omhäktningsförhandlingar hållas med fem av de misstänkta, däribland den 19-årige man som av polisen pekas ut som inblandad i sprängningen av polishuset i höstas. Misstankarna i den delen är svaga och mannen har inte begärts häktad för det brottet.
Fyra av de misstänkta har gått med på att tills vidare sitta fortsatt häktade utan ny förhandling.
Gå till toppen