Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svenska Akademien

Rakel Chukri: Äntligen får de gå ur Svenska Akademien!

Nu är det officiellt. Fyra ledamöter – Lotta Lotass, Sara Stridsberg, Klas Östergren och Kerstin Ekman – har formellt beviljats utträde ur Akademien. Grattis till de fyra!
Men det glada beskedet uttrycktes på ett sätt som rörde upp känslor igen. Anders Olsson sa, apropå Kerstin Ekman, att beslutet var "rimligt" eftersom hon inte deltagit i arbetet på länge. Rimligt? Ekman har velat bli fri sedan 1989.
Hon försökte inte dölja sin irritation över Akademiens ordval. Till DN sa hon att "denna desperata lilla skara som misskött akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk. Vi förbjuder. Vi beviljar".
Förloppet är som hämtat ur den fantastiska israeliska filmen "Rättegången – Amsalem vs Amsalem" (2014). Där kämpar huvudpersonen Vivianne i åratal mot det konservativa rabbinrådet för att beviljas gett (skilsmässa) från sin make. Rabbinerna famlar desperat efter argument för att Viviane ska stanna kvar i det olyckliga äktenskapet. Deras ovilja är djupt parodisk men till slut får Viviane sin gett – till ett högt pris.
Hur den nya regeln påverkar Akademien återstår att se. Enligt Anders Olsson råder "en positiv anda i Akademien i alla fall för tillfället" och det ska väljas in tre nya ledamöter inom en månad. Kerstin Ekman säger att det ska bli "underhållande att se vilka som tackar ja till en plats i denna misär". Låter det som skadeglädje? Javisst. Men det kan man kanske förstå efter hennes 29 år långa väntan.
Gå till toppen