Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Glest i tågtrafiken efter omfattande stopp

Tågtrafiken i hela Skåne påverkades när ett elfel stoppade all tågtrafik mellan Malmö och Hässleholm under tisdagen. Efter flera timmars stopp började tågen gå igen med reducerad och osäker trafik vid 19-tiden. Tågen väntas gå enligt tidtabell på onsdagsmorgonen.

Många personer trängdes på tisdagseftermiddagen i tågkaoset vid Lund central.Bild: Eskil Fagerström
– Detta är allvarligt. Det drabbar södra delen av Sverige, sa Magnus Wikforss vid Skånetrafikens verksamhetsjour under tisdagseftermiddagen.
Det var vid 14-tiden på tisdagen som ett strömförsörjningsfel inträffade mellan Lund och Örtofta. Det orsakade under flera timmar, fram till 19-tiden, stopp för all tågtrafik mellan Malmö och Hässleholm.
På grund av elfelet påverkades all tågtrafiken i södra Sverige, med förseningar och inställda avgångar.
Vid 19-tiden kunde tågen börja köra igen, men med mycket reducerad trafik. Några tåg gick mot Kristianstad och Blekinge.
– Vilket innebär att det är väldigt trångt och dessutom väldigt mycket förseningar. Man får ha koll på avgångarna där och att det veta med att det är förseningar och en hel del inställda tåg. Man har glesat ut för att de ska kunna köra över huvud taget, säger Magnus Wikforss vid 20-tiden på tisdagen.
Bussköerna ringlade sig långa, då många ersättningsbussar skickades till Lunds central.Bild: Eskil Fagerström
– Lund har problem som station sett, för det är så många tåg att man inte får bort dem och därmed kan man inte köra in till Lund. Från Österlen mot Malmö får de köra de lite mindre järnvägsspåren som innebär att man passerar förbi Lund och inte går igenom Lund, så man missar sina vanliga stationer och kommer till exempel inte ner till citytunneln i Malmö, säger Magnus Wikforss.
Det gick ”några tåg” över Bron under kvällen, men även där är trafiken utglesad. Det skulle också kunna gå Öresundståg till Helsingborg, men på grund av en olycka i Halmstad kommer inte Öresundstågen gå förrän möjligtvis vid 22-tiden. Det går alltså bara pågatåg till Helsingborg.
Vid 23-tiden meddelade Trafikverket att tågen ska gå enligt tidtabell från trafikstarten på onsdagsmorgonen.
Bussar ersätter under tisdagen tågtrafiken i ”begränsad omfattning”. Det skriver Skånetrafiken på sin sajt – där man som resenär även kan söka på hur ens resa påverkas.
Det är Trafikverket som ansvarar för felet som uppstått.
– Man kör från klockan 19, Malmö - Hässleholm igen. Men det är mycket reducerad trafik och det kommer det fortsätta vara trafikdygnet runt. Men det är inte lika mycket trafik i stort på kvällen som det var idag, så det får inte lika stor påverkan, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.
– Man kan inte släppa på för fullt, med risk att det kanske blir något elfel igen, säger han.
Bild: Läsarbild/Martin Humble
Sydsvenskan talade strax efter klockan 14 med Jenny Wennberg. Hon och många andra var instängda på ett stillastående Öresundståg strax söder om Lunds central.
– Det är extremt varmt och vi får inte gå ut. Det blir som i en bastu. Vi är fast precis utanför perrongen i Lund, sa hon.
Senare, klockan 14.50, evakuerades tåget.
– Det var säkert bara femtio meter till perrongen från där vi hade stått i två timmar. Så det var bara att promenera, säger Jenny Wennberg.
Enligt Skånetrafiken har ytterligare ett tåg evakuerats under tisdagen.
Martin Humble skulle åka kollektivt till Hjärup. Han är kritisk till att det enligt honom tog flera timmar innan de fick reda på var ersättningsbussarna gick ifrån. Enligt Skånetrafiken blir det svårare att ordna med ersättningstrafik när Trafikverkets prognos ändras.
– Då vet vi inte hur stort det är och hur många bussar som behövs. Får man bara reda på hur långt tid det tar och antal linjer som blir påverkade kan vi dimensionera och begära det från vår leverantör som heter Bussakuten, säger Magnus Wikforss.
Han berättar att det var flera hundra personer på plats vid centralstationen i Lund.
– Det var totalsmockat överallt. Bussarna fick tuta för att ens kunna åka förbi, säger han.
Bild: Charlotte Fagerlund
Gå till toppen