Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Nya besked: nu ska kommunen skydda Kullaberg

Kommunen ska sätta riktlinjer för att skydda kulturbyggnader på västra Kullaberg. Alla var överens i kommunstyrelsen – men först blev det livlig debatt.

I mars förra året la MP en motion om att återuppta det planarbetet av Kullaberg som påbörjades 2012. I planutskottet tidigare i år sa en majoritet nej till motionen – det skulle inte bli några nya detaljplaner eller områdesbestämmelser på Kullaberg.
Men när frågan gick vidare till kommunstyrelsen förra veckan blev svaret ett annat. En enig kommunstyrelse säger nu ja till att påbörja planarbete på västra Kullaberg. En seger för MP – men inte helt.
Läs mer: Ingen detaljplan på Kullaberg - MP och S vill skydda kulturbyggnader
I höstas revs de så kallade Hjortstugorna vid det gamla hjorthägnet strax innan Ransvik på Kullaberg. Rivningen ledde till stora protester som gjorde frågan om planläggning av området aktuell igen.Bild: Anders Malmberg
Motionen avslogs nämligen ändå.
För till skillnad från att detaljplanera västra Kullaberg handlar det här beslutet om att sätta generella riktlinjer för området, så kallade områdesbestämmelser.
Och det finns en skillnad i begreppen, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande.
– MP:s motion handlar om att återuppta det påbörjade planarbetet. Men det uppdraget gavs under helt andra omständigheter. Nu handlar det om att införa områdesbestämmelser, det är inte lika detaljerat. Här går man inte ner på enskilda fastigheter utan sätter riktlinjer för hela området.
– Det här är viktigt för att bevara det som är unikt med området så att det inte rivs fastigheter.
Ulf Molin (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, var den som yrkade avslag på MP:s motion. Han har tidigare sagt till HD att det inte behövs något skydd i form av planläggning av Kullaberg.
Men nu är svaret ett annat.
– Det jag syftade på då var främst att det inte behövs en detaljplan. Det är onödigt eftersom det inte längre är aktuellt att stycka av 14 tomter. Men man kan bevara bebyggelsen genom att ta fram områdesbestämmelser, det är inte lika omfattande och tar mindre tid än en detaljplan, säger han.
Under kommunstyrelsen orsakade begreppen en sådan livlig diskussion att mötet fick pausas.
MP:s språkrör Göran Lock kallar avslaget av motionen för "politiskt trolleri".
– Man avslår motionen men samtidigt ska man sätta igång en planprocess, det var ju exakt det vi föreslog.
– Men vi bryr oss inte om det blir detaljplan eller områdesbestämmelser. Vi är bara intresserade av syftet – att säkra kulturmiljön på Kullaberg. Så vi är överlyckliga, det är ju det här vi har kämpat stenhårt för.
Gå till toppen