Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det otänkbara har blivit tänkbart: EU kan falla sönder.”

Anledningarna till den europeiska unionens problem är flera och komplexa. Medlemsländernas politiker skyller sedan länge nationella problem på Bryssel. Det skriver Jasenko Selimovic (L), Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den enighet som finns inom EU hotas också av starka krafter utifrån, skriver Jasenko Selimovic.

Bild: VADIM GHIRDA

Annons

Idag, den 9 maj, är det Europadagen. I många länder inom EU är det en helgdag för att minnas att andra världskriget tog slut och freden kom till Europa.

EU föddes ur världskrigets aska. Men den europeiska gemensamhetstanke som stod på topp hösten 1989 vid Berlinmurens fall är nu hårt trängd av nationalism och populism. Det otänkbara har blivit tänkbart: EU kan falla sönder.

Anledningarna till den europeiska unionens problem är flera och komplexa. Medlemsländernas politiker skyller sedan länge nationella problem på Bryssel. Samtidigt har många EU-politiker slagit dövörat till för unionens överhängande problem. Det är farligt. EU är långt bräckligare än vad många vill tro.

Brexit, Storbritanniens utträde ur unionen, är den första prövningen. De som förhandlar om EU:s framtida relation med landet försöker förena två oförenliga saker. De vill ge Storbritannien ett så fördelaktigt avtal med unionen som möjligt, för att parterna behöver varandra även i framtiden. Men EU kan inte ge Storbritannien några fördelar som icke-medlem utan att de länder som är kvar i unionen begär egna undantag.

Annons

Annons

Blir det brittiska avtalet sådant att det lockar andra medlemsstater att lämna EU, begära undantag eller försvaga en redan svag union, har unionen sågat av den gren den sitter på.

Den kommande långtidsbudgeten hotar också att vidga de sprickor som redan finns mellan unionens medlemmar.

Idag ogillar regeringar i Polen och Ungern EU, men vill samtidigt få del av de omfattande bidrag som unionen har för infrastruktur och jordbruk.

Storbritanniens utträde lämnar ett hål i EU:s budget på omkring ett hundra miljarder kronor per år och innebär nerdragningar och omprioriteringar. Det gör att ett eller flera länder mycket väl kan besluta sig för att också lämna för att medlemskapet inte längre ger lika stora ekonomiska fördelar som tidigare. Om det händer riskerar det att uppstå en dominoeffekt som slutar med att unionen upphör.

Sammanhållningen inom EU är alltid underordnad ländernas nationella intressen. Alla medlemsstater ser de andras fel, men blundar för sina egna. Vi som representerar Nordeuropa förskräcks över ineffektivitet och den slappa budgetdisciplinen i södra Europa. Där knyter man å andra sidan näven i fickan i ilska över att Frankrike och Tyskland ostraffat fått slarva med sin budgetdisciplin.

Polen och Ungern har fått välförtjänt kritik för att de bryter mot grundläggande värderingar som de har förbundit sig att efterleva. Sverige har till skillnad mot Danmark och Storbritannien inget formellt undantag från att införa den gemensamma valutan. Det finns nog inget mer flagrant brott mot medlemskapsavtalet.

Annons

I Sverige säger många att euron inte skulle tjäna oss. Jag är inte av den åsikten. Men om det vore så hur kan Sverige protestera mot att Ungen eller Polen säger att det inte är i deras nationella intresse att ta emot flyktingar?

Annons

Sveriges nuvarande regering har i sin iver att visa beslutsamhet och fasthet i den pågående valrörelsen försatt landet i ett hopplöst förhandlingsläge inför EU:s kommande långtidsbudget när finansminister Magdalena Andersson slog fast att Sverige skulle vara "snålast i EU".

Istället för att leverera en klar och tydlig tanke på vad Sverige vill med sitt medlemskap har Socialdemokraterna reducerat EU till en valtaktisk krumelur.

Den enighet som finns inom EU hotas också av starka krafter utifrån.

USA hotar med strafftullar. Ett revanschistiskt Ryssland beter sig hotfullt mot Baltikum och försöker hindra länderna på västra Balkan från att bli medlemmar i EU. Kina är mycket aktivt överallt i det forna Östeuropa.

De yttre och inre hoten bidrar till splittring där de borde skapa sammanhållning. Det är ovärdigt – men symptomatiskt för medlemsländernas agerande.

För att bevara unionen behöver medlemsländerna ett nytt förhållningssätt. EU är Sveriges garant för fred. EU är ett sätt att hantera globalisering. Det kan inte ensamma nationalstater göra längre.

Jasenko Selimovic

Jasenko Selimovic (L) är Europaparlamentariker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan