Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Fast i kön. Men tur med vädret.

Vanlig syn.Bild: Patrick Persson
Solen sken och vattnet glittrade i Öresund. Under tisdagseftermiddagens kaos på E6 gick det att veva ner bilfönstret och låtsas sig bort till Kalifornien. Men trafikeländet måste få ett slut.
Just den här kvällen var det där dåliga skämtet om att varför det kallas rusningstid när trafiken inte rör sig ovanligt rätt: en olycka i norrgående riktning på E6 sammanföll med totalstopp i tågtrafiken mellan Malmö och Hässleholm och inställda tåg som följd av ett elfel mellan Lund och Hässleholm. Resenärerna stod strandade, trafiken stod still.
Tyvärr inte så ovanligt.
Själv var jag på väg från Malmö till Helsingborg för den nya samtalsserien Hbg Live och skulle äntra scenen klockan 18. Tågen stod, så jag åkte bil redan strax efter 16 för att säkert hinna i tid. Beskedet från trafikredaktionen om olyckan vid Borgeby var därför bara lite oroande till en början. Fast när det gått en timme och jag fortfarande inte nått fram ens till Borgeby var det inte längre gott om tid.
För att göra en lång resa kort: nytt personsämsta på sträckan, sex mil, blev 2:30. Trist nog råder inget tvivel om att det rekordet kan slås snart. Olyckorna på E6 duggar tätt.
Den skånska guldkusten längs Öresund är en ekonomiskt aktiv region: många människor, många företag, mycket på gång. Och väldigt mycket transporter. Men både landsväg och järnväg håller på att bli en flaskhals.
Det måste också regeringen inse. En ny HH-förbindelse behövs och en metro mellan Malmö och Köpenhamn kan ta över pendlingstrafik, bättre järnväg lokalt och snabbtåg till Stockholm är angelägna satsningar, allihop. Men det där med att mer väg bara ger mer trafik duger inte som skäl till att inte bygga ut E6. Ingen älskar den tunga trafiken, men det är svårt att se hur dagens just in time-leveranser skulle komma fram på annat sätt.
Trafiktisdagen var dessvärre inte exceptionell. Tur med vädret går däremot inte att räkna med.
Gå till toppen