Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Min röst 2018

”Varför kan man inte börja läsa svenska på SFI direkt?”

Aml Abbas kom till Sverige från Syrien via Libanon för tre år sedan. För att nå sitt mål att bli civilingenjör hade hon helst velat sätta igång och läsa svenska direkt och inte behöva vänta på uppehållstillstånd i ett och ett halvt år innan man kan börja på SFI.

Av:
Brith Lindahl
|
”Efter att ha bott på olika förläggningar i några veckor flyttade jag och min mamma in hos min pappas kusin i Förslöv. Jag ville komma igång och jobba med en gång, men det gick ju inte. Jag pratade med många arbetsgivare i både arabiska och svenska butiker. Men alla svarade att jag måste kunna svenska innan jag får jobb. Det var helt hopplöst. För att komma in på SFI och läsa svenska måste man ha uppehållstillstånd och dessutom få sina fyra sista siffror i personnumret. Det tog ett år och sex månader innan jag hade allt klart. Varför måste det vara så? Många som kommer hit vill så mycket, men blir sittande och kan inte inte göra någonting så länge de inte har uppehållstillstånd. De hinner tappa motivationen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.