Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flykten från krig visas som fantasysaga

”Den långa resan”, en pjäs om påtvingad flykt undan krig, spelas i Exercishallen med premiär på fredag.

Christian Eldstig i rollen som cirkusdirektör och människohandlare försöker fånga in några barn med sitt snack.Bild: Mikael Anjou
På scenen förenas Kulturskolans och Öresundsteaterns styrkor, som stöttas av Brukarensemblen. Omkring 25 personer arbetar på scenen och åtskilliga till runtomkring.
– Det är svårt att repa när inte alla är på plats, svarar regissören Per Ullberg på frågan om vad som varit knepigt på vägen.
– Det roliga har varit att se hur allt utvecklats, säger en av skådespelarna, trettonårige Filip Larsson, som tränar både teater och körsång på Kulturskolan.
Mikael Nilsson gestaltar en av flera trätgiriga gudar.Bild: Mikael Anjou
Mikael Nilsson är iklädd guldglänsande dräkt och spelar en av flera bråkiga gudar.
– Det har gått bra så här långt och det är roligt att spela med Öresundsteatern. Bäst hittills är gemenskapen, säger han.
Vi fick titta på när några scener en av dagarna före premiären och fick se många av Kulturskolans elever agera bland professionella.
– Just det professionella – ljud, ljus, scen, kostym och musik – är en satsning för att ge de yngre skådespelarna en positiv och bra erfarenhet, säger manusförfattaren Anders Kungsman.
Hans pjäs har kortats under resans gång. Den bär dock fortfarande element från gamla gudasagor samtidigt som den berättar om en grym verklighet: många rycks upp från sin vanliga plats och tvingas på flykt när krig tränger sig på.
Föreställningen är del två av ett integrationsprojekt som finansieras av Allmänna arvsfonden och Landskrona stad, genom Kulturskolan.
Det betyder inte att det är många flyktingar och invandrare på scenen. Många av dem som medverkat i första delen av projektet har fått flytta till andra delar av Sverige eller lägger sin tid på studier.
Murat Koja är en av flera volontärer som inte står på scenen. Den här kvällen ser han till att fikan pytsas ut på den korta tiden före repetitionen.
Christian Eldstig intog scenen, där han spelar cirkusdirektör och människohandlare.Bild: Mikael Anjou
Fakta

Den långa resan – några namn

Manus: Anders Kungsman

Regi: Per Ullberg

Originalmusik och musiker: Kristina Aspeqvist

Teaterinstudering, stagefighting och akrobatik: Aslög Hildebrand

Clown- och teaterinstudering: Marie Sehlin

Scenografi: Suzanne Andersson

Kostym: Leif Persson

Ljus och ljud: Daniel Andersson

Plats: Excercishallen, Kasernplan

Spelas 14 gånger från 11 maj till 2 juni

Gå till toppen