Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: En tant drömmer om knark.

Piller.Bild: Martina Holmberg / TT
Hon var 85 år och hade en udda idé när hon i tisdags ringde in till radion. Så klart var hennes åsikt oemotståndlig.
Om nu någon ska använda narkotika, sade Annike i Ring P1, så är det inte de unga utan ”gamla, skröpliga, multisjuka människor”.
Programledaren Emanuel Karlsten blev alldeles till sig. Han hade fått ett jackpotsamtal i form av en äldre kvinna som funderat på att börja knarka.
Vi kanske ”dör lite tidigare, lyckligt”, resonerade inringaren i termer av nytta för både individen och samhället.
Karlsten blandade upp sitt fnissande med sedvanliga ursäkter för allmänhetens vildvuxna åsikter. Karlsten sade att det visserligen var ”en rolig tanke att lattja lite med” men att ”vi ska verkligen uttrycka att knark är dåligt, man ska inte göra det, ska vi säga härifrån public service”.
Så avslutade han samtalet med ett ”Härligt!” – och syftade nog inte på knarket utan på drömuppringaren.
Vad är det som gör att omgivningen inte verkar ta gamla människor på riktigt allvar? När förvandlas äldre, sprängfyllda med livserfarenheter, till barn på nytt? Som mindre vetande?
Inringande Annikes dragning till starka preparat var kanske inte bara ett uttryck för ett tokroligt infall. Den bör tas på allvar. Den speglar inte sällan en äldre människas situation.
Många tvingas leva med sina smärtor. Trots att de ofta träffar läkare. Olika läkare. Som skriver ut nya mediciner. En ny rapport från Socialstyrelsen och SKL visar att äldre allt oftare får många läkemedel utskrivna. Och biverkningarna av massmedicinering, eller polyfarmaci, blir fler och fler. Nu ska, skriver Expressen, Socialstyrelsen granska hur ofta det görs läkemedelsgenomgångar.
Men det är sin sak.
Det kan inte vara oskäligt att äldre får effektiv smärtlindring. Eller att de själva får vara med och diskutera hur de ska få denna smärtlindring.
Gå till toppen