Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Centerpartiet har tagit ett modigt och etiskt grundat beslut."

Många engagerade sig i höstas för de utvisningshotade afghanska ungdomarna.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Jan Stensson:
Riksdagens tre största partier tävlar om att ta ledningen i att leda det svenska folket ned i ett moraliskt träsk kring invandrings- och integrationspolitiken. Under nu flera år har man inte förmått annat än att fantasilöst upprepa samma fraser om förbud och restriktioner. Stora delar av svenska folket låter villigt sig ledas på den ”breda vägens” ansvarslösa, självupptagna och blinda vandring mot den uppgivna etikens stup.
Övergivna står en inte obetydlig grupp svenskar som önskar upprätthålla en humanitär och globalt medmänsklig integrationspolitik. Medan jag skriver detta dyker det upp på skärmen att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnar sin riksdagsplats i protest. All heder åt henne!
Vänsterpartiet och Miljöpartiet har klart tagit avstånd från marschen mot moraliskt förfall, men utan att kunna presentera några idéer för en konstruktiv integrationspolitik som kan appellera till insomnade samveten.
Centerpartiet har tagit ett modigt och etiskt grundat beslut till förmån för ett antal afghanska ungdomar som drabbats av rättsosäker behandling i form av senfärdig och ofta inkompetent svensk byråkrati. Det förs av andra partier en egenartad argumentation med innebörden att den svenska staten i någon mening skulle bli rättsosäker genom att ta ansvar för dem som drabbats av statens brister i integrationsprocessen.
Liberalernas ledare Jan Björklund klargjorde i Ekots lördagsintervju (5/5) i P1 att Liberalerna i likhet med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inser vikten av familjeåterförening.
Man undrar om Stefan Löven (S) och Ulf Kristersson (M) tror att de, om de skulle bli tvungna att fly till ett annat land, skulle bli ivrigare att lära sig landets språk och anstränga sig för att bli integrerade i det nya landet medan fru och barn fick bo kvar i det krigshärjade landet. Den erfarenhet jag fått av syriska flyktingar är att de som fått permanent uppehållstillstånd och därmed rätt till familjeåterförening har kunnat arbeta för sin integration och språkinlärning med bättre fokus och koncentration än de som endast fick tillfälligt uppehållstillstånd.
Deras förmåga att fokusera sina krafter i en integrationsprocess lamslogs ofta av oro och ångest. Är familjesplittring den socialdemokratiska och moderata visionen för ett gott samhälle?
De enda idéer socialdemokrater och moderater har kunnat föra fram för att vårt land skall kunna ta ansvar för människor i nöd som söker sig till vårt land är att utöka kontroller och hinder, minska möjligheterna att söka skydd.
Ett humanistiskt och etiskt hållbart alternativ är att utveckla landets förmåga att hantera mottagnings- och integreringsprocessen.
Erfarenheterna från de senaste årens flyktingmottagande har visat på omfattande brister, särskilt i de statliga myndigheternas kompetens. Vilket parti blir först med att presentera en kraftfull och genomtänkt vision av en etiskt hållbar och realistisk flykting- och integrationspolitik?
Gå till toppen