Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Bara jag avgör vem jag är och var jag kommer ifrån – ingen annan

Det spelar ingen roll vilken hudfärg, vilket namn eller till och med vilka rötter du har du kan ändå vara ifrån Sverige, eller ett annat land.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Var kommer du ifrån? Jag tror att jag var cirka åtta år gammal första gången jag fick den frågan. Eller rättare sagt första gången jag minns att jag fick den frågan. Den frågan ställdes av en lärare på rasten när jag satt med ett gäng klasskompisar. Jag svarade glatt Båstad eftersom det var där jag och min familj bodde. Då kom följdfrågan ”Nej, men vart kommer du ifrån på riktigt? Du har ju inte ett svenskt namn!" Jag stannade upp och kollade förundrat på henne. Jag var medveten om att mitt namn är albanskt eftersom jag döptes efter min farmor som bodde i Kosovo men jag förstod ändå inte frågan. Jag bor ju i Sverige och jag känner mig hemma i Sverige – jag kommer ifrån Sverige vart skulle jag annars komma ifrån? Men så ung som jag var då hade jag inte förmågan att resonera som jag gör i vuxenlivet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen