Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Äldre i Helsingborg måste ses som människor – inte som objekt

Offentliga medel ska självfallet användas till den verksamhet de är avsedda för och på ett sådant sätt att de kommer våra äldre till godo. Så fungerar det inte idag och det måste förändras. Det skriver Christel Håkansson och Anna Ingers.Bild: JESSICA GOW / TT
Vård och omsorgen av våra äldre i Helsingborg är en av våra högst prioriterade frågor. Det känns därför tungt att läsa om att Helsingborg hamnar långt ner i Socialstyrelsens kvalitetsmätningar över den vård och omsorg som erbjuds. Genom att titta noga på mätningen går det att se att en orsak till vårt låga resultat beror på den ökade privatiseringen. De boende som drivs av privata aktörer i Helsingborg är också de vårdboenden som har uppmätt de lägsta resultaten.
För att det ska bli möjligt med en jämlik vård måste vi se till så att företag med vinst i sikte inte etablerar sig i välfärdssektorn. Det eftersom företag som ytterst syftar till att profitera på sin verksamhet skapar drivkrafter i välfärden som riskerar att hamna i konflikt med de mål som satts upp för att nå en god vård och omsorg. Helsingborgarna ska känna sig trygga med att skattemedel som är avsedda till välfärden går till välfärden. Vinstjakten som vi socialdemokrater ser det, utmanar med andra ord tilliten till vår demokrati och det måste vi sätta stopp för. Offentliga medel ska självfallet användas till den verksamhet de är avsedda för och på ett sådant sätt att de kommer våra äldre till godo. Så fungerar det inte idag och det måste förändras.
Ideologin om vinstens lov har satt sina tydliga spår och nu byggs det vårdboenden utan att det gjorts en grundlig analys om behovet och platsen för upprättandet. Under kort tid har tre stadsdelar i Helsingborg; Maria Park, Drottninghög och Mejeritomten utpekats som platser där det kommer byggas vårdboenden. Vi, socialdemokrater ser det som en oroväckande trend där syftet är något helt annat än att skapa förutsättningar för en trygg och jämlik omvårdnad om de äldre.
Mest av allt behöver samhället ser över sin syn på våra äldre invånare och ge dem en status som unika individer tillbaka. Med ett sådant synsätt kommer det bli omöjligt för verksamheter som inte sätter den äldre människan i centrum att få utrymme att etablera sina verksamheter. För det går att skapa hur många system som helst men ses inte den äldre som en människa utan som ett objekt med stora behov kommer en jämlik vård och omsorg aldrig uppnås.

Christel Håkansson (S)

2.e vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnden

Anna Ingers (S)

kommunalråd
Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen