Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Läkemedelsverket stoppar försäljning av medel från Helsingborgsföretag

Läkemedelsverket agerar mot tre preparat som säljs av Helsingborgsbaserade HA Biocare. Verket förbjuder försäljning och utfärdar ett vite för att understryka allvaret.

HA Biocare AB säljer produkter inom hälsokostområdet, det handlar främst om att främja ledhälsa med produkter baserade på hyaluronsyra.
Läkemedelsverket fick upp ögonen för verksamheten och beslöt att göra en formell granskning av försäljningen på företagets hemsida. Tillsynen leder nu till följder.
Verket förbjudet försäljningen av Artro Go HA-I i pulver- och gelform. Produkterna säljs enligt granskningen med uppgift om att de lindrar och botar artros, inflammation i leder samt ledvärk Preparaten är därmed att se som läkemedel, vilket de inte är godkända eller registrerade för.
Läkemedelsverket beslöt dessutom om vite om 10 000 kronor varje gång förbudet överträds.
HA Biocares hemsida är nu till största delen nedstängd. Företaget har i ett yttrande sagt att det behövs tre månader för att ändra sidan och företagets Facebookskonto efter Läkemedelsverkets synpunkter.
Beslutet går att överklaga till förvaltningsrätten, men det är oklart om HA Biocare kommer att göra det. Helsingborgs Dagblad har varit i kontakt med bolagets styrelseordförande Henrik Skiöldenbrand som ville avvakta med besked.
Gå till toppen