Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Som läsare vill vi få information om vad som händer i världen."

Folkupplysaren Hans Rosling, vars arv lever vidare och fortsätter att engagera.Bild: Henrik Montgomery/TT
Bo Nilsson:
Heidi Avellan skriver i sin lördagskrönika (12/5) om hur mycket bättre allt blivit i världen och refererar till den utmärkte, tyvärr bortgångne, Hans Roslings bok Factfulness. Naturligtvis har Avellan rätt om den ekonomiska standardutvecklingen i hela världen liksom teknisk- och annan vetenskaplig utveckling, säkert också utvecklingen av mänskliga rättigheter på många håll, dock inte alla.
Jag har själv rest till Sydostasien och södra Asien sedan 1979 och med egna ögon sett hur allt fler människor får det bättre och samhällena går framåt i positiv mening. På vissa håll, som i Thailand, har däremot brottsligheten ökat dramatiskt, kanske delvis beroende på att gamla värderingar försvinner och ny livsstil inte alltid är positiv.
Vad som däremot blivit avsevärt sämre, vilket man som pensionär kan se med egna ögon, är vardagsbrottsligheten i Sverige.
Detta gäller i första hand den dolda brottsligheten, den som inte anmäls, men även den anmälda brottsligheten har enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, ökat avsevärt sedan 1975, då Brå startade.
Skulle man anmäla alla trafikbrott man ser, skulle man vara ständigt uppkopplad mot polisen. Respekten för lagarna är minimal. Den typ av det som jag kallar skit-i-lagen-aktivitet har enligt min mening ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Där det inte finns en tydlig målsägare och polisen inte ser på blir dessutom brott inte anmälda och hamnar inte i statistiken.
Olaga hot är ett av de brott som även i statistiken ökat mest sedan 1975, med över 600 procent.
Brott som vanliga laglydiga medborgare ser men inte anmäler är ett samhällsproblem. Dessa brott flyger under radarn eftersom de inte finns i statistiken som kriminologer och politiker bygger sina underlag på.
Lars Fridh:
Heidi Avellans lördagskrönika (12/5), om att vi har en mer negativ bild av världen än den är, var intressant. Bilden vi har är i de flesta fall skapad av media.
Som läsare vill vi få information om vad som händer i världen och vi är också intresserade av spekulationer om vad som kan hända.
Om media kompletterade sitt arbete genom att informera vad som egentligen hände efter att ha spekulerat, så är jag övertygad om att vi skulle ha en mera nyanserad bild av världen.
En händelse jag minns är när britterna skulle lämna Hongkong år 1997. Då spekulerades det mycket angående vad detta skulle resultera i och det som förväntades var inte särskilt positivt. Något år senare frågade jag Sydsvenskans dåvarande chefredaktör vad överlämnandet av Hongkong hade resulterat i och han menade då att uppföljning kanske inte är medias bästa gren. Läsarna blir lämnade med den negativa bilden.
I näringslivet är det vanligt att det görs en förkalkyl inför en förändring. När det är genomfört följs denna upp.
Gå till toppen