Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S vill ha gratis bussar och tåg i Landskrona

Fri kollektivtrafik finns i nytt förslag från Socialdemokraterna. Partiet föreslår också en ny typ av äldreboende, med lägre trösklar.

Socialdemokraternas valprogram för kommunvalet i Landskrona är klart, med ett för partiet nytt förslag om kollektivtrafiken:
– Vi vill göra Landskrona till en försökskommun för helt avgiftsfri kollektivtrafik för alla, säger Jonas Esbjörnsson (S), oppositionsråd.
Socialdemokraterna vill testa fria bussar och tåg i Landskrona på försök. Idag åker 70-plussare från Landskrona gratis inom kommunen.Bild: Rickard Dighammar
Det handlar om alla förbindelser inom kommungränsen som Skånetrafiken står för: tåg, stadsbussar och regionbussar.
Samtidigt som S i Skåne uttalat sig för en sexfilig E6, så ska kollektivtrafiken vara ”det självklara alternativet då det inte är möjligt att gå eller cykla”, enligt valprogrammet för Landskrona.
Där finns också mål om bättre busstrafik till kyrkbyarna, enligt Jonas Esbjörnsson exempelvis på helgerna.
Moderaterna föreslog nyligen att stadsbussarna även börjar trafikera några av byarna.
– Det är väl jättebra, det ligger i linje med det vi har. Sedan ska man inte nöja sig med det, säger Jonas Esbjörnsson.
I äldreomsorgen föreslår Socialdemokraterna en ny kategori av boende, där man kan få en plats ganska enkelt, utan en biståndsbedömning.
– Det kan vara att man behöver lite vård, men inte jättemycket Vi måste sänka trösklarna för att ge människor ett värdigt boende, det kan vara en ganska hårdnackad inställning idag.
Det skulle handla om ett boende på en skala någonstans mellan traditionella äldreboenden — särskilt boende — och det trygghetsboende som nyligen invigts. Socialdemokraterna vill se fler platser av dessa också. Jonas Esbjörnsson kan inte ge några siffror på hur många boenden eller platser partiet tänker sig.
Tidigare har Socialdemokraterna föreslagit att kommunen ska ställa sociala krav vid upphandlingar, till exempel att leverantörer har kollektivavtal.
– Vi vill ta ytterligare steg för schyssta villkor. Om vi ska bygga en skola, till exempel, ska vi kunna ställa krav på företaget tar emot lärlingar, för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten, säger Jonas Esbjörnsson.
Kommunens kontrakt ska enligt S i första hand gå till leverantörer som gör jobbet själv, utan långa kedjor av underentreprenörer.
Socialdemokraterna vill också att kommunen kräver ”bästa möjliga miljöteknik” för fordon, färdtjänst och andra transporter.
Det har byggts mycket i Landskrona, och Socialdemokraterna håller idag med de styrande partierna om mycket av planerna.
– Skillnaden om vi fått styra är att vi också hade byggt hyresrätter, säger Jonas Esbjörnsson.
Norra Borstahusen tar han som främsta exempel, där det bara finns ett aktuellt projekt med hyresrätter idag.
Jobben är enligt Jonas Esbjörnsson en högprioriterad fråga. Den frågan vill partiet bland annat lyfta med fler yrkesinriktade utbildningar på komvux, samt att lobba hos staten för att få högskoleutbildningar till Landskrona — vilket fanns här för några år sedan.
– Vi kan inte konkurrera med det som finns i Malmö eller Lund. Men Landskrona har haft en miljöutbildning, det är något jag tror att vi skulle kunna få, säger Jonas Esbjörnsson.
Gå till toppen