Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: Hårda tag räcker inte, lägg till möjligheter och drömmar.

På Drottninghög och Dalhem, två av Helsingborgs östra stadsdelar, bor ingen av fullmäktiges politiker och valet lär inte ändra på den saken. Det visar en kartläggning som Helsingborgs Dagblad har gjort.
Men på Dalhem har det spelats fantastisk teater under några vårveckor. East side stories är ett samarbete mellan Stadsteatern, föreningar och boende i området. Sevärd för musiken och för texterna och för humorn. Och för det fina samspelet mellan proffs och amatörer. Men också för att föreställningen tar upp olika sidor av livet i Helsingborgs östra bostadsområden.
Att förstå att det är så det är – inte ensidigt – är en förutsättning för att tackla de problem som trots allt finns. Föreställningen handlar både om brist på trygghet och om gemenskap. Om att lyckas i skolan och om oron för att inte göra det, om att få ett jobb och om kriminalitet. Samt om att våga följa sina drömmar. Förhoppningsvis vill någon bli kommunpolitiker.
Det skulle tillföra värdefulla erfarenheter. Tills dess får Helsingborgs förtroendevalda anstränga sig för att tala med människor från olika bostadsområden – inte bara om dem.
Tryggheten i Helsingborgs olika stadsdelar kommer att debatteras flitigt fram till valet. Det kommer att handla om de östra bostadsområdena, men också om Söder som fick ett bottenresultat i polisens trygghetsmätning i vintras.
Det kommer att sägas kloka saker, och det kommer att läggas en del mindre genomtänkta förslag i ivern att framstå som handlingskraftig. Så är det exempelvis nu inte bara Sverigedemokraterna som vill se visitationszoner i Helsingborg utan även Kristdemokraterna.
Att bekämpa brottsligheten är centralt för att skapa trygghet. Kriminella gäng kan inte tillåtas att ta över. Men hårda tag räcker inte, lägg till möjligheter och drömmar. Det handlar om skola, fritid, kultur, jobb, sådant som är en del av den kommunala vardagsverkligheten. Om integration i vid bemärkelse.
Och här har SD ingen trovärdig politik. Därför borde den vägen – att styra med hjälp av SD – inte vara ett alternativ.
Då återstår att vara blockbrytande. Annars lär det bli svårt att forma ett någorlunda stabilt styre. I Helsingborg och i en rad andra skånska kommuner.
Alliansen och MP fick ihop en knapp majoritet 2014. Inför valet går MP nu sin egen väg medan allianspartierna håller ihop. Socialdemokraternas kommunalråd Jan Björklund räknar med att det behövs bredare samarbeten än så:
”Helsingborg har inte tidigare styrts över blocken, men det räknar vi med att få göra efter valet”, säger han till tidningen.
Det finns några stora och aktuella frågor som skiljer allianspartierna från S, MP och V. Det ena är Landborgsgaraget och det är en av jätteprojektets svagheter. Så pass stora investeringar bör vila på en bredare politisk grund. Men trots det och strider om privatiseringar inom äldrevården bör det gå att få till ett blocköverskridande styre i nordvästra Skånes största stad efter valet.
Låt trygghet och integration vara det viktigaste – och låt måttet av gemensamma och anständiga värderingar vara tillräckligt. Här och i andra skånska städer.
Gå till toppen