Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Carlhåkan Larsén: Om någon motsvarar Birgit Nilssons position nu är det Nina Stemme

Operasångerskan Nina Stemme tilldelas Birgit Nilsson-priset.Bild: Jessica Gow/TT
Den dramatiska sopranen Nina Stemme tilldelas Birgit Nilsson-priset. Hon är den fjärde som hedras med denna den klassiska musikvärldens största belöning. Hon föregås av Placido Domingo, Riccardo Muti och Wienerfilharmonikerna. Nina Stemme flyter fint in i raden. Om någon för närvarande motsvarar Birgit Nilssons position är det Nina Stemme. Hennes inspelning av ”Tristan och Isolde” med Domingo är redan en klassiker, en optimal måttstock.
Läs mer: "Jag känner mig aldrig riktigt nöjd"
Birgit Nilsson instiftade ett pris, inte en stipendiefond. Samtidigt som Nina Stemme förtjänar de varmaste gratulationer tänker man på hur prispengarna möjligen kan komma till glädje i vidare perspektiv. En miljon dollar borde vara en svindlande summa att hantera i en privatekonomi.
Läs mer: Valet av Nina Stemme applåderas
Priset sätter också en gloria på svensk sångkultur. Nina Stemme må vara den främsta bland likar. Men svensk operatradition breder ut sig över världen. Någonstans kan man alltid höra en Malin Byström, Katarina Dalayman, Ann Hallenberg, Anna Larsson, Anne Sofie von Otter, Miah Persson, Gitta-Maria Sjöberg, Iréne Theorin eller Camilla Tilling. Den svenska sången har bredd på höjden.
Läs alla artiklar om: Birgit Nilsson
Gå till toppen