Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Skumma vattenstråk fick räddningstjänsten att rycka ut

Gula stråk i vattnen kring Fria bad och Kallis i Helsingborg fick människor att reagera och slå larm till räddningstjänsten. Men det rör sig om naturliga fenomen.

Frömjöl från främst al och björk samlas i stora sjok i vattnen kring Helsingborg och Höganäs just nu.Bild: Lennart Kolmodin
Det varma försommarvädret fick många människor att söka sig till bryggorna vid Gröningen på tisdagen. Färre kastade sig i böljorna. Vattentemperaturen får nog en stor del att tveka. Utdragna stråk av något gulaktigt inbjöd inte heller till bad.
En del av stråken fastnade vid stenfundamenten där Fria bad möter krogen Sillen och Makrillen samt Norra kallbadhuset. Efter det blev sjoken mindre tjocka och bytte färg till kaffe latte-beige för att sedan spädas ut ytterligare.
Det rör sig om frömjöl, antagligen främst från al och björk eftersom de ofta växer nära vatten som transporterar mjölet vidare. Den sena våren gjorde att många träd släppt ifrån sig sina pollen vid samma tidpunkt, vilket gjort att ansamlingen blivit kraftig.
– Vi hade en större övning vid Höganäs och besättningen på lotsbåten som deltog såg stora sjok med jämna mellanrum längs kusten söderöver, säger Ronny Lundgren, inre Räddningstjänsten Nordväst.
Men det var inte känt när räddningstjänsten fick ett larm om utsläpp vid Kallis, därför ryckte en styrka ut och kunde konstatera att det rörde sig om naturliga fenomen.
Gå till toppen