Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

"Vårt integrationsprojekt är mycket mer än bara en väl formulerad ansökan"

REPLIK: Öresundsteatern har stor respekt för teaterkritik. Boel Gerell är i egenskap av recensent självfallet fri att tycka vad hon vill om det konstnärliga uttrycket i "Den långa resan", men recensionen innehåller flera grova faktafel om vårt arvsfondsprojekt som vi inte kan lämna därhän. Varifrån har du fått uppfattningen att föreställningen baseras på en ensamkommande killes historia? Är det så att du blandar ihop den här produktionen med vår första produktion ”De ensamma” i vårt tvååriga integrationsprojekt? De drygt tre miljoner vi har fått i stöd av arvsfonden har nämligen långt ifrån bara gått till den här produktionen. Fem ensamkommande ungdomar arbetade hårt i nästan ett år med sina flyktberättelser och med grundläggande teaterträning och hade i februari premiär på ”De ensamma” i regi av Dag Norgård. Vi hade bara en offentlig föreställning men spelade den däremot för cirka 3 000 skolungdomar i Landskrona.
"Den långa resan" är andra delen i projektet med liknande tema och är ett samarbete med Kulturskolan i Landskrona. 99 procent av ensemblen utgörs av amatörer och teaterelever. Vi har tyvärr bara en ensamkommande kille med i ensemblen. Det har inte varit lätt att rekrytera ensamkommande eller nysvenskar. Främst för att den här gruppen inte vet om de får stanna och man behöver bli klar med utbildning och klara försörjning. Däremot har vi många nysvenskar bakom scen som har hjälpt till med bygge, teknik och som publikvärdar. De mötena syns kanske inte, men är lika verkliga och värdefulla. Vårt integrationsprojekt är mycket mer än bara en väl formulerad ansökan. Vi upplever att det du beskriver om vårt arvsfondsprojekt inte alls stämmer med verkligheten.
Anders Kungsman och Per Ullberg, konstnärliga ledare för Öresundsteatern
SVAR DIREKT: Vi är många som är eniga om att integration är en fråga med högsta prioritet i vårt samhälle i dag. Med alla medel måste fördomar och rasism överbryggas och när Allmänna arvsfonden ger Öresundsteatern tre miljoner i bidrag till sitt integrationsprojekt är det ett fantastiskt tillfälle som skapas, att verkligen göra skillnad. Anslaget är unikt genom sin storlek och tillsammans med de ambitiösa målen för projektet skapar det en förväntan om resultat.
”Det har inte varit lätt att rekrytera ensamkommande eller nysvenskar” skriver Anders Kungsman som förklaring till att målen med uppsättningen ”Den långa resan” inte uppnåtts. Nej, kanske inte för de volontära uppdragen i produktionen. Samtidigt går åtskilliga författare, regissörer och professionella skådespelare med egen erfarenhet av flykt och migration arbetslösa i regionen. Varför inte ta chansen att anlita någon av dessa för ett arvoderat uppdrag, när resurserna faktiskt finns?
I stället väljer Kungsman och Ullberg att lägga dessa uppdrag på sig själva.
Jag tycker att det är all idé att fråga sig vad Allmänna arvsfonden fått för sina tre miljoner kronor och vem anslaget kommit till del. Angående namnet ”Den långa resan” är det en titel som Kungsman själv använder i sin kommunikation med dagspressen, tillsammans med beskrivningen ”en ensamkommande killes egen berättelse”.
Boel Gerell
Gå till toppen