Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Besök hos företag gör att fler Ängelholmselever väljer industrin

I Ängelholm är intresset för att välja industriprogram på gymnasiet stort - tvärt emot hur det ser ut i många andra kommuner. En anledning är satsningen på studiebesök hos olika företag. På onsdagen fick bland annat Mafa i Ängelholm besök av åttondeklassare.

"Jag är intresserad av att jobba inom industrin, och jag har funderat på bygg ett bra tag", säger Oliwer Wennerström Skoog.Bild: Niklas Gustavsson
– Detta är jätteintressant. Nu får vi se hur det är att jobba på sådana här platser, så att man kan förbereda sig på vad som kommer, säger Oliwer Wennerström Skoog, som går i åttan på Nyhemsskolan.
Inför valet till gymnasiet väljer han mellan bygg- och industriprogrammet.
På onsdagen fick han och 122 andra åttondeklassare från Ängelholms skolor besöka tre olika industriföretag. Under rundvandringen hos silo-tillverkaren Mafa i Ängelholm får eleverna en inblick i produktionen. Där finns bland annat svets, smedja och kontoret där konstruktörerna jobbar.
– Det är mycket maskiner här, jag trodde inte att det var en så stor process, säger Oliwer Wennerström Skoog under rundvandringen.
"Ni ska tänka med öppet sinne: 'vad vill jag jobba med?'", säger Mafas grundare Mats Andersson. Här tillverkas silos bland annat för lantbruk.Bild: Niklas Gustavsson
Sofia Petrisson är intresserad av lastbilar och funderar på att välja fordonsgymnasiet när det är dags. Men på onsdagen fick hon en inblick i industribranschen.Bild: Niklas Gustavsson
Gabriella Elman och Sofia Petrisson tror egentligen inte att industrijobb är något för dem, men de ville ändå få en inblick i branschen för att bli säkra.
Under morgonen har de redan hunnit med ett besök hos Höganäs verkstad.
– Där fick vi veta mer om maskinerna och att det inte är så mycket tjejer som jobbar inom industrin, säger Gabriella Elman.
Är det något som avskräcker dig?
– Nej, jag tycker det är dåligt att det är så få tjejer.
Mafas ägare Mats Andersson berättar om företaget och om branschen.
– Eleverna är framtiden, säger han.
– Det är roligt att kunna visa upp en industri och visa en hyfsad miljö. Här är det rent och snyggt, med air condition. Man håller inte på och sliter och släpar, man tänker och hittar lösningar tillsammans, säger Mats Andersson.
Oliwer Wennerström Skoog och klasskompisarna från Nyhemsskolan besökte Höganäs verkstad och Mafa.Bild: Niklas Gustavsson
På onsdagen besökte ängelholmselverna Mafa i Ängelholm, Höganäs verkstad och Lindab profil.Bild: Niklas Gustavsson
I Ängelholm väljer många elever yrkesprogram - tvärt emot hur det ser ut i landet i stort. Trendbrottet märktes tydligt 2016 när gymnasieskolans platser på industriprogrammet fylldes för första gången på flera år.
Industridagen har bidragit till det ökade intresset, enligt Linus Silow, rektor på gymnasieskolan.
Den är tredje året som dagen arrangeras. Intresset för besöken har ökat rejält. I fjol valde runt 50 elever att följa med, i år 123. Syftet med att bussa runt elever till företag är att utmana de förutfattade meningar som en del har om vad ett arbete inom industrin innebär.
– Det kan vi bara göra med hjälp av företagen. Då ser eleverna att det är dynamiska och moderna arbetsplatser, säger Linus Silow.
Gå till toppen