Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Storbrand i restavfall på Filbornatippen – branden täcktes med jord

Onsdagens storbrand på återvinningsanläggningen på Filborna syntes vida omkring. Branden bekämpades med hjälp av jord som lades på soporna. I ett par dagar framöver kan man dock förvänta sig att det kommer rök från soptippen.

Larmet om branden kom vid 12.45-tiden och flera enheter från räddningstjänsten skickades till platsen.
Branden härjade på det som kallas för sorteringsplattan inne på NSR:s område vid Filborna.
Brand soptippen HelsingborgBild: Sven-Erik Svensson
– Det är restavfall som sedan ska sorteras så det kan vara lite av varje som brinner, allt från sopor till virke, säger Ronny Möller vid räddningstjänsten i Helsingborg.
Elden bekämpades bland annat med hjälp av tre stora vattenkanoner. På plats fanns också sex tankbilar med vatten.
Bild: Johan Dehlin
Branden var omfattande och NSR som driver återvinningsanläggningen bistod räddningstjänsten i släckningsarbetet genom att med hjälp av hjullastare försöka dela upp den stora högen med sopor i flera mindre.
Vid 15.30-tiden hade räddningstjänsten slagit ned branden så pass mycket att NSR:s personal kunde påbörja arbetet med att lägga jord över de brinnande soporna för att kväva elden.
– Vi håller också på att skicka hem enheter från platsen men några blir kvar för efterbevakning hela kvällen, säger Ronny Möller.
Vid 16.30-tiden var rökutvecklingen ”i princip” över, utöver att det fortfarande syntes vit rök från soptippen.
– Det är lite vit rök man ser från platsen. Det kommer nog att småryka där ett par dagar framöver, när man lägger över jorden blir det som en kolmina under. Så kommer sopor under sjunka ihop och då kanske jordlagret spricker. Då kan det blossa upp lite och ryka lite, då får man släcka ner lite och lägga på jord igen.
Det är inte alls osannolikt att elden under kvällen kommer att slå upp igenom jordlagret och räddningstjänsten får göra mindre insatser för att släcka.
I arbetet med släckningen deltog ett vattenkanonsfordon från Ängelholms flygplats.
– Den råkade vara hos oss här i Helsingborg på en övning och de erbjöd sig att hjälpa till. Den brandbilen har en större tank än våra och har också en större kastlängd på sin kanon vilket gör den användbar, säger Ronny Möller.
Brand soptippen HelsingborgBild: Sven-Erik Svensson
Röken som väller upp från återvinningsanläggningen är inte nyttig att andas in och även om räddningstjänsten inte gått ut med någon allmän varning vill Ronny Möller ändå uppmana dem som hamnar i rökens väg att stänga dörrar och fönster för att i möjligaste mån undvika den.
På eftermiddagen blåste röken in mot land så faran var inte överhängande.
– Röken stiger också ganska snabbt just nu, säger han.
Branden syns på mycket långt håll från flera platser i stan och många läsare har skickat in sina egna bilder av branden.
Har det framkommit någon teori om hur branden startat?
– Nej, det är ingenting som framkommit och vi kommer inte heller göra några försök att reda ut. Det är i så fall NSR själva som kanske vet vad som legat där, säger Ronny Möller.
Ingen person har skadats i branden.
Bild: Emil Andersson
Bild: Läsarbild
Gå till toppen