Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Historiska fakta som kan hjälpa släktforskarna

Ibland kan det vara bra att få ny kunskap. Därför tog Mikael Hoffsten saken i egna händer. Han har nu levererat tre delar i serien Släktforskarens lilla faktabok.

Mikael Hoffsten, ekonomi- och bokhandelsansvarig på Sveriges släktforskarförbund, är redaktör för Släktforskarens lilla faktabok 3.Bild: MARIA BRATT/SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUND
För alla som vill veta mer om det mesta har Sveriges släktforskarförbund nu gett ut tre faktaböcker med en mix av korta artiklar, tabeller och historiska uppgifter. Redaktör för publikationerna är Mikael Hoffsten.
Släktforskarens lilla faktabok 3 innehåller 150 fullmatade sidor. Att Mikael Hoffsten är en riktig faktanörd märks tydligt. Här finns massor av tabeller och rikligt med siffror för den som vill botanisera i olika ämnen.
– Böckerna har uppskattats och de har också blivit en försäljningssuccé. Det har varit ett positivt gensvar. Efterfrågan har varit stor. Jag är mest nöjd med den tredje boken, säger Mikael Hoffsten.
Han har i många år följt Faktakalendern som getts ut sedan 1969 och som varje år ligger i topp bland Sveriges mest sålda faktaböcker.
– Det finns ett stort intresse för sådan här information. Och det var Faktakalendern som gav mig idén att göra något likande för släktforskarna. Från början hade jag bara några anteckningar, men så växte det fram. Jag visste ju inte hur det skulle bli. Men jag har försökt att få med lite av varje, både vad som hänt i Sverige men även en del internationellt.
I snabb takt har nu tre delar levererats.
Mikael Hoffsten är anställd som ekonomi- och bokhandelsansvarig i Sveriges släktforskarförbund sedan 2014. Men han hinner även med att vara författare.
– Kanske blir det också en fjärde del. Vi får se. Jag samlar hela tiden nytt material.
Och för att vara så effektiv som möjligt har han korrekturläst böckerna när han åkt tunnelbana på väg hem från jobbet.
I faktabok nummer 3 finns 40 kapitel. Den som vill veta hur skördarna var förr i tiden får svar. Det kan ju ha påverkat släkten. Och hur var temperaturen och nederbörden?
Det finns även statistik på hur befolkningssammansättningen blev efter andra världskriget. Kvinnoöverskottet var till exempel stort i länder som England och Tyskland beroende på hur många soldater som stupade.
I boken får vi också veta att Anna och Lars är de vanligaste tilltalsnamnen. Här redovisas även medelhyra för lägenheter 1945. I Malmö kostade två rum och kök med wc och badrum 1 131 kronor.
Men allt handlar inte om siffror och statistik. Vi får även veta mer om svenska uppfinnare som Erik Wallenberg, Axel Eriksson, Sven Wingquist, Gustaf Pasch, Gustaf de Laval, Gustaf Dahlén, Håkan Lans, Aina Wifalk, Nils Bohlin, Ninni Kronberg och Carl Munthers.
I de första två faktaböckerna finns också mycket god information: bland annat viktiga årtal för släktforskare, historiska yrken och svenska namn genom tiderna.
Den som vill veta utvecklingen av invånarantalet i svenska städer får också svar. År 1800 hade Malmö 3 962 invånare mot Helsingborgs 1 741.
Eller varför inte få en inblick i Fantomen och hans fruar? Eller Kalle Ankas släktträd?
Ja, allt finns med…
Mikael Hoffsten är även mannen bakom ”Veckans svenskamerikan”, som publiceras på släktforskarportalen Rötter. Han skriver även artiklar i släktforskarförbundets tidning Släkthistoriskt Forum.
Tillsammans med Ted Rosvall gav Mikael Hoffsten 2017 också ut boken ”Svenskamerikaner”, en kombination av antavlor och biografier. Nu är ytterligare en sådan bok på gång.
– Titeln på den nya boken blir ”Svenska kvinnor, pionjärer och förebilder”. Här kommer det att finnas ett 30-tal biografier på kända och okända kvinnor. Boken kommer att släppas i månadsskiftet maj och juni, berättar Mikael Hoffsten.
Fakta

Sveriges släktforskarförbund

Sveriges släktforskarförbund, som har sitt kansli på Anderstorpsvägen 16 i Solna, har gett ut tre delar av Släktforskarens lilla faktabok, utgivna 2016, 2017 och 2018. Urvalet i böckerna har utgått från statistiska uppgifter och andra publicerade fakta som kan vara till nytta för släktforskaren. För produktionen svarar Crister Lindström, Stockholm.

Bokhandeln på förbundets portal Rötter har ett rikt utbud av böcker och cd/dvd.

Släktforskarförbundets styrelse består av Erland Ringborg (Stockholm), Kerstin "Chris" Bingefors (Vadstena), Viktoria Jonasson (Brämhult, Borås), Eri Larsson (Helsingborg), Bo Peter Persson (Linköping), Hjördis Katarina Lundmark (Bollstabruk), Peter Niwong (Borlänge), Carina Strömberg (Frösön), Christian Arnet (Stockholm) och Roger Lönnebjer (Dalby, Lund).

https://www.genealogi.se

Gå till toppen