Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ingen skånsk stad bland Sveriges tio bästa sommarstäder – ska vi ha det så?

Kalmar har de senaste åren utsetts till Sveriges sommarstad nummer ett. Bästa skånska stad var förra året Ystad på en tolfte plats. Nu är det kanske dags för revansch?

Sommar i Båstad.Bild: Mats Roslund
Det är resesajten reseguiden.se som varje år låter svenska folket utse sin favorit bland landets sommarstäder. Förra året, året dessförinnan och 2015 blev det Kalmar.
Förra året fanns inte en enda skånsk kommun med på tio-i-topp listan och året innan dess knep Helsingborg tiondeplatsen. I övrigt var det kliniskt rent på fagra skånska sommarstäder på listan.
Just nu pågår omröstningen som bäst och den som vill hyfsa till listan så att den också innehåller någon skånsk stad kan gå in och rösta här.
Vad kriterierna för en riktigt bra sommarstad är sägs inte utan det är helt upp till de röstande att avgöra.
Några ledtrådar finns kanske i den utökade listan från förra året med de 30 bäst placerade städerna. Där finns nämligen några skånska med. Ystad på tolfte plats, Helsingborg på 18:e, Malmö på 25:e samt Båstad och Simrishamn på 29:e respektive 30:e plats.
Alla är de kuststäder, liksom nästan alla städer som hamnar på tio-i-topp listan är. Det handlar dessutom inte nödvändigtvis om att vara en särskilt stor stad för att vara en bra sommarstad, varken i Skåne eller i landet som helhet.
Ska de skånska städerna fortsätta att föra en tynande tillvaro utanför topplistan eller är det i år som den skånska stadens sommarkapacitet får sitt genombrott?
Omröstningen avslutas den 23 maj.
Fakta

Topplistan 2017

1. (1) Kalmar (28%)

2. (3) Västervik (15,1%)

3. (6) Härnösand (11,2%)

4. (2) Halmstad (7,5%)

5. (4) Karlskrona (3,89%)

6. (8) Falkenberg (3,88%)

7. (-) Visby (3,65%)

8. (-) Varberg (3,21%)

9. (7) Hjo (2,39%)

10. (9) Mariestad (2,22 %)

Siffran inom parentes anger placeringen 2016. Procentandelen anger hur många som röstade på respektive stad 2017.

Gå till toppen