Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nya deltagarna i Allt för Sverige har stigit i land i Helsingborg

En krigsveteran, en dalahästmålare och en CAD-designer är några av de tävlande i programmets upplaga för 2018. Första mötet med Sverige var Helsingborg och Viken. ”Mina släktingar har befunnit sig i dessa trakter”, säger Ashley Mullinax.

Nordvästra Skåne är första stoppet i Sverige för de tio deltagarna i Allt för Sverige. Den nya säsongen har inte premiär förrän i höst men det spelas in under sommaren.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter att ha landat på Kastrup fick deltagarna i den kommande säsongen av TV-programmet Allt för Sverige ta sig upp längs den danska kusten till Helsingör i bil. Där fick de en första blick av Sverige: Helsingborg. Sedan tog de sig över Sundet med ribbåtar.
Flygresan tog totalt runt 29 timmar så när deltagarna går på lunch från de första inspelningarna i Helsingborgs hamn under tisdagen är det med blanka ögon. Men energin kommer tillbaka då inspelningspersonalen ger deltagarna en skiva med Helsingborgs stolthet, The Sounds, och spontan allsång uppstår bland amerikanerna.
För tillfället bor alla i Viken där en stor del av programmet kommer att göras.
I årets upplaga, som är den åttonde i raden, är det tio deltagare. Medelåldern är knappt 40 år och sju av de tio deltagarna kommer från den östra delen av USA.
David Neslund är CAD-designer från Alaska med två söner som heter Björn och Leif. Han har svenskt-norskt påbrå och tycker att Sverige är väldigt likt hans hemtrakter.
– När man kommer till ett annat land eller stad brukar man kunna känna att luften luktar annorlunda. Men det är ingen skillnad, säger han.
Det förklarar varför min farbror uttalar det Jalmar
En förfäderna hette Hjalmar Näslund och David Neslund får en aha-upplevelse när han inser att namnet uttalas med ett tyst H.
– Det förklarar varför min farbror uttalar det Jalmar, säger han och skrattar.
På plats i Sverige med Sundet som fond. David Neslund är från Alaska. Hans söner har fått svenska namn.Bild: Sven-Erik Svensson
Hela programmet spelas in under sex veckor och om David Neslund lyckas vara den som blir kvar till sista dagen ser han det som en present till sin familj i första hand.
– Det kommer att bli en underbar återförening. Ingen i min familj har varit här innan men jag ser det mest som en gåva till mina barn, säger han.
Det kändes överväldigande. Allt blev liksom på riktigt och det var chockerande
Första dagen i Sverige blev det lunch i Viken. Domonique Jackson-Russel och Ashley Mullinax har redan kommit varandra nära.Bild: Sven-Erik Svensson
Ashley Mullinax jobbar som förskolelärare i Virginia och är med i en svensk förening med sin mormor. För henne har Allt för Sverige funnits med som en dröm i flera år. Detta var fjärde året hon sökte och varje år har hon varit lika säker på att komma in.
Redan när de anlände med båtarna fick hon information från programledaren Anders Lundin som berörde henne.
– Han berättade att när mina förfäder emigrerade åkte de igenom den här passagen (Öresund). Och om jag hade varit där då hade jag kunnat vinka till dem. Det kändes överväldigande. Allt blev liksom på riktigt och det var chockerande, säger hon.
Jag tänker på jämlika löner och mänskliga rättigheter när jag tänker på Sverige
Om Domonique Jackson-Russel vinner planerar hon att ha vad hon menar är en typiskt svensk fest. ”Det blir en fin återförening med familjen och sen kommer vi att sitta alldeles tysta och titta på varandra. Jag har svenska vänner så jag vet vad jag pratar om”, säger hon.Bild: Sven-Erik Svensson
Domonique Jackson-Russel från Washington är krigsveteran som stridit mot talibaner i Afghanistan. Nu drömmer hon om att öppna en egen juridikbyrå. Hennes bild av Sverige är att det är ett drömland.
– Sverige är så progressivt. Jag tänker på jämlika löner och mänskliga rättigheter när jag tänker på Sverige, säger hon.
Med sin fru, som också är svenskättling, har Domonique Jackson-Russel översatt delar av sin morfarsfars dagbok från resan till USA.
– Jag kan inte svenska alls, förutom "jattebraw". Min fru är bättre, men jag ska försöka lära mig flytande svenska nu under sommaren med min fickordbok, säger hon.
Deltagarna kommer att lämna Helsingborg på torsdag eftermiddag efter att både ha gjort inspelningar på Helsingborgs strandpromenad och Sofiero. The Sounds musik kommer nog dock att följa med under hela sommaren.
En av årets tävlande, Louis Larsson, står med projektledare Lina Pending och en av förra årets deltagare, som blivit deltagaransvarig för denna säsong, Jack Waters vid baren på restaurang Strandsidan.Bild: Sven-Erik Svensson
Fakta

HD:s svensk-eller-amerikansk-test

Svenska köttbullar eller hamburgare?

David: Köttbullar, Ashley: Köttbullar, Domonique: Köttbullar

Abba eller Elvis?

David: Elvis, Ashley: Abba, Domonique: Abba

Snaps eller Jack Daniels?

David: Snaps, Ashley: Snaps, Domonique: Snaps

Midsommar eller thanksgiving?

David: Midsommar, Ashley: Midsommar, Domonique: Midsommar

Kung eller president?

David: President Ashley: Kung Domonique: Kung

Gå till toppen