Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

På vårvandring i rövarnas och överklassens Ramlösapark

Den Helsingborgare som med öppna ögon vill se på livets rikedom behöver inte styra sin kosa så långt bort från stadens gråa hus. Under tiden maj till september arrangeras det mängder med guidade naturvandringar i stans grönområden.

Det finns mycket natur att upptäcka runt om i Helsingborgs omgivningar.Bild: Britt-Mari Olsson
Från en nästan molnfri himmel lyser den ljumma kvällssolen, både över Ramlösa brunnspark och skaran med nyfikna som kommit för att delta i kvällens guidade tur genom Ramlösaravinen.
Under ungefär två timmars promenad i lugn takt kommer Ulrik Alm från Studiefrämjandet, Widar Narvelo från stadsbyggnadsförvaltningen och Jan-Erik Hederås från Naturskyddsföreningen att berätta om platsen och dess natur och historia.
Det betyder såväl rövare och banditer som hälsobrunnsdrickande överklass och rödlistade svampmyggor.
– Det finns så mycket historia i det här området så vi kommer inte att hinna med allt. Men vi ska skumma grädden av ytan iallafall, säger Widar Narvelo.
Ann-Christin Begland, Maj-Lis Nagy och Anki Ågren tyckte att en aftonpromenad i brunnsparken var ett utmärkt sätt att tillbringa en onsdagskväll.Bild: Britt-Mari Olsson
Kommunen har anslagit pengar för turerna. Under parollen ”Får vi visa dig ditt uterum?” ges det fram till slutet av september ett drygt tjugotal guidade vandringar i olika miljöer.
– Vi har ju fått en del nya kommunala reservat som vi gärna vill visa upp för stans invånare. Inget ont om Pålsjö skog, men det finns mycket annat att se i våra omgivningar, säger Ulrik Alm.
De guidade turerna är nu inne på andra året. Och enligt Ulrik Alm har turerna, som i år pågår in i september, blivit en succé.
Ulrik Alm och Widar Narvelo berättade bland annat om hur Carl von Linné studerade i brunnsparken under sina inledande universitetsår i Lund, innan han flyttade till Uppsala.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det var nog bara en handfull som gick den allra första turen förra året, men sånt beror väldigt mycket på vädret. När vi vid midsommartid i fjol ordnade en kvällsvandring genom Pålsjö skog var vi närmare 140 personer! Polisen dök upp vid halv tolvtiden och undrade vad som stod på, säger han.
Till kvällens vandring har ett drygt fyrtiotal intresserade dykt upp - säg femtio jämt om vi räknar även de fyrbenta i koppel och de minsta små som sitter i barnvagn. Turen går från Brunnshotellet, ner till källan och vidare genom ravinen.
Vattnet i brunnskällan var enligt Johan Jacob Döbelius bra mot flera åkommor, däribland ”skjörbjugg, ledernas darrande, gikt och torrverk, svindel, hufvudvärk, flusser, rinnande och röda ögon samt rödt ansigte, hjertklappning, kort och elak ande”.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag brukar promenera i parken om morgnarna men det är första gången jag deltar i en guidad tur, det ska bli intressant att få veta mer om allt som har hänt här, säger Anki Ågren.
Hon har kommit hit med väninnan Maj-Lis Nagy som i sin tur tagit med sig ytterligare en kompis.
– Jag bor inne i stan men fick veta av Maj-Lis att det här var på gång och att hon tänkte gå, säger Ann-Christin Bergland.
”Guidningarna har många positiva effekter. Man kan lära känna någon att promenera med och man får se andra omgivningar än de man är van vid. Det brukar också vara många kvinnor som säger att de annars inte känner sig trygga med att vara ute och promenera” säger Ulrik Alm.Bild: Britt-Mari Olsson
Kommer ni att gå fler gånger då?
– Ja, det ska jag absolut, svarar Anki Ågren och tittar i foldern över olika vandringar.
– Fast fågelskådning kan de få behålla för sig själva, tillägger hon.
Men då får hon mothugg direkt.
– Nej, det tycker jag är kul så det ska jag nog prova, säger Maj-Lis Nagy.
Information om alla sommarens naturguidningar, från fladdermusdag till invigning av nya naturreservatet i Gantofta, finns på kommunens hemsida.
”Nu grönskar det i dalens famn, nu doftar äng och lid. Kom med, kom med på vandringsfärd i vårens glada tid” diktade Evelyn Lindström.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen