Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hundratals ungar sjöng in sommaren

Sommarsånger, en tjuvaktig skata och en väldigt trevlig haj mötte publiken när förskolor från hela Helsingborg samlades på torsdagen i Grytan. På förskolans dag gav barnteatergruppen Duvungarna sin årliga sommarkonsert.

Havets coolaste haj var den här dagen ovanligt långt uppe på land.Bild: Sven-Erik Svensson
Vad är det som har femhundra kepsar, tusen klappande händer och är självlysande? Jo det är publiken som på torsdagsförmiddagen samlades i Grytan för att tillsammans med barnteatergruppen Duvungarna sjunga in sommaren.
Från alla håll verkade förskolebarn strömma in i parken under sina lärares ledning. Hand i hand och alla klädda i varselvästar i olika nyanser.
Duvungarna har sedan starten 1984 spelat upp 27 nyskrivna musikaler som har setts av mer än 200 000 barn i södra Sverige.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi gör den här konserten varje år på förskolans dag. Det brukar bli lite av en allsång, många av de som sitter här kan vid det här laget våra visor, säger Britt-Marie Blomkvist, ledare för Duvungarna.
Första numret fick åtminstone inledningsvis ett lite försiktigt mottagande när en livs levande haj sprang ut till publiken.
Som mest har Duvungarna dragit 3 000 barn till sin sommarkonsert. Så många var där inte under torsdagen, men neonfärgade västar syntes ändå i Grytan.Bild: Sven-Erik Svensson
Hajen visade sig dock vara ett sällskapligt exemplar som bara kommit för att säga just ”haj haj”. Efter någon minut var flera av knattarna med på noterna och skakade fena med den ovanliga havsinvånaren.
– Sångerna vi sjunger är våra egna, vi har ju en tvåhundra stycken att välja bland. Men vi kommer också att lägga in några sånger med rörelser för att få fart på publiken, säger Britt-Marie Blomkvist.
De medverkande i Duvungarna är mellan 7 och 14 år, berättar Britt-Marie Blomkvist.Bild: Sven-Erik Svensson
Så blev det också. Och hur fort det än gick att sjunga ”Huvud, axlar knä och tår” verkade publiken vara snabbare på att peka ut rätt kroppsdelar.
Mycket sommarvisor stod naturligtvis på programmet men många av numren var hämtade från Duvungarnas olika teaterföreställningar genom åren. En tjuvaktig skata varnade för att lämna glittrande saker obevakade och även Pippi Långstrump dök upp tillsammans med Prussilluskan och en polis.
Gå till toppen