Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: "Några gratistips från mig till er."

Åkesson kan faktiskt stå helt tyst.Bild: Janerik Henriksson/TT
Politikertalen i Almedalen ett valår borde vara en höjdpunkt för en före detta politisk talskrivare. Jag känner mig bara uttråkad.
De senaste fyra åren har den politiska debatten varit så likriktad och de politiska talen så utslätade att det skulle gå att lägga i stort sett alla partiledares tal i en gemensam hög, dra lott – och ingen skulle märka någon skillnad. Samma mall, samma språk, samma eviga invandringsfråga i fokus.
Med en och en halv månad kvar till politikerveckan på Gotland börjar det bli hög tid för partiledarna att börja fundera på sina tal. Vad sägs om lite nytänkande så här inför valet? Här kommer några gratistips från mig till er.
Stefan Löfven (S). Sluta flirta med de krafter inom arbetarrörelsen som fått dig att slänga årtionden av solidariska värderingar överbord, och använd scenen i Almedalen till att äntligen våga göra dig ovän med den stabila skattebasen medelklassen. Återinför fastighetsskatten och förmögenhetsskatten och satsa pengarna på välfärd och bostäder. Pumpa in pengar i nya moderna miljonprogram, ös resurser över skolor i utanförskapsområden. Hitta tillbaka till den socialdemokratiska hybris som en gång gav ditt parti nästan varannan röst.
Ulf Kristersson (M). Det auktoritära draget hos de nygamla Moderaterna passar inte dig. Du minns kanske den gamla ungmoderata sloganen ”Av egen kraft”? Återanvänd den. Lämna din nya idé om att människan ska tämjas av staten och berätta istället hur staten ska bära människan – genom ordning och reda, ordentliga skyddsnät och stabila stegar att klättra på för den som vill och kan.
Isabella Lövin (MP). Man kan inte lära gamla hundar sitta, och särskilt inte socialdemokratiska sådana. I fyra år har ditt parti varit i ett destruktivt förhållande med en maktberusad socialdemokrati, men nu är det dags att göra slut. Ingen plats är bättre lämpad för dig att ställa till med den scenen än på just denna scen.
Annie Lööf (C). Tillsammans med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt leder du oppositionen mot den invandringsbesatta sexklövern. Ni två har en chans att locka de väljare, från höger till vänster, som fortfarande tror på öppenhet och medmänsklighet. Det var synd att Folkpartiet tog namnet Liberalerna innan du gjorde det, men det är du som kan fylla namnet med ord och handling.
Jonas Sjöstedt (V). Det är dags att visa att ditt partis konsekvens kräver offer. Bortse från den promille påverkan ditt parti får genom att vara stödparti åt en socialdemokrati renons på solidaritet och utropa Vänsterpartiet till de nya Socialdemokraterna.
Jan Björklund (L). Tyck något om något annat än skolan, och Nato. Vad det skulle vara vet jag tyvärr inte, trots att jag jobbade nära ditt parti under åtta års alliansstyre. Men något måste du väl vilja?
Ebba Busch Thor (KD). Kristna värderingar är mer än konservatism. Det svenska samhället är fyllt av människor som söker efter ett parti som står upp för omtanke om vår nästa, som är villigt att förlåta synder och som står upp för samhällets minsta beståndsdelar – människan och hennes familj. Tala om detta, och enbart detta.
Jimmie Åkesson (SD). Du behöver inte göra något. Du kan faktiskt stå helt tyst på Almedalsscenen. Än så länge sköter de andra partierna den Sverigedemokratiska valrörelsen åt dig.
Gå till toppen