Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Petter Larsson: Petter Larsson: Socialdemokraternas nya migrationspolitik är inte traditionell

”Det sägs också att förslaget är uttryck för en klassisk flyktingpolitik – oklart i vilket avseende. Under den tidsrymd som jag kan överblicka har rätten till familjeåterförening varit självklar. Uppehållstillstånden har varit permanenta och hänsyn har tagits till ömmande humanitära skäl. I inget av dessa avseenden finns likheter med det som nu presenteras.”
Så skriver Georg Andersson, socialdemokratisk invandrarminister 1986-89, i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren (14 maj) apropå partiets senaste asylpolitiska förslag.
Han har rätt. Stefan Löfven förfalskar sitt partis historia när han presenterar idéerna som ”en traditionell socialdemokratisk migrationspolitik”.
Det är ett uttalande som syftar till signalera att alliansregeringen under några crazy år liberaliserade lagarna, men att gamla trygga Partiet nu återställer landet till normalläge. I själva verket vill man inte ändra de få och små förändringar av flyktingpolitiken som Alliansen genomförde. Istället angriper man de fundament den egna politiken alltid vilat på.
Den enda ”tradition” Löfven kan hänvisa till utgörs av åren 1989-91, då asylrätten inskränktes till ett minimum genom det så kallade Lucia-beslutet.
Ska man ta statsministern på orden består därför en ”traditionell socialdemokratisk migrationspolitik” av ett enstaka tillfälligt panikstopp för 30 år sedan.
Det vet förmodligen Löfven också.
Han tror bara inte att väljarna vet det. Och han hade förmodligen inte räknat med Georg Andersson goda minne.
Gå till toppen