Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Start för byggandet av hälsoförskola i Örkelljunga

Pilotprojektet att bygga en förskola med helhetstänk kring hälsa följs med intresse av forskningen. På torsdagen togs det första spadtaget av barnen på Högkullens förskola.

Barnen från Högkullens förskola och deras föräldrar var inbjudna att ta de första spadtagen inför bygget. Sexåringarna Mariwan Jamal och Hugo Axelsson hinner inte gå på hälsoförskolan.Bild: Annsofie Wieland
Högkullens förskola hade tjänat ut efter 50 år och fick rivas. Den nya förskolan blir inte som andra.
Örkelljungas nya hälsoförskola ska stå klar i juni 2019. Den ska genomsyras av pedagogik, material och teknik som ger barnen en så bra grund som möjligt för sin hälsa – både nu och i framtiden. Hur det fungerar ska följas upp på individnivå av forskare.
– Vi är först i Sverige med att bygga en hälsoförskola, säger kommunalrådet Carina Zachau (M) stolt.
Läs mer: Barnen på Högkullen om att se sin förskola rivas: ”Det känns tråkigt”
Det anbud som vann upphandlingen landar på 47 miljoner. Då blir det en förskola för sex avdelningar, dubbelt så många som i den gamla, och med hållbara material.
– Om den gamla höll i 50 år hoppas jag att den här håller i 75, säger Carina Zachau.
Flera medier var på plats när starten på byggandet av nya förskolan markerades. Carina Zachau (M) talade om det unika i projektet. Längst till höger syns folkhälsoutvecklare Li Merander.Bild: Annsofie Wieland
Medan förskolan byggs finns Högkullen i paviljonger en bit ifrån. Men där är personalen redan mycket involverade i projektet. Förskolechefen Agneta Ekberg talar om att en tuff höst väntar.
– Vi ska jobba med vilken verksamhet som ska fylla förskolan. Det är ett något vi gör tillsammans, jag föreställer mig att vi ska ha samråd med föräldrarna också, säger hon.
Läs mer: Hälsoförskolan ska sätta Örkelljunga på kartan
När väl det första spadtaget tagits av kommunalrådet, förskolechefen och två barn från Högkullen var det fritt fram för alla som ville att gräva.
Inom några minuter var planen full med ivrigt arbetande förskolebarn i gula plasthjälmar. De bar stenar åt sidan, eller grävde lite här och där efter olika tycke och kynne.
– Det känns helt fantastiskt att vi är med i hela den här processen, säger förskolläraren Anci Brickling samtidigt som hon håller ett vakande öga på barnen.
Barnen från förskolan Högkullen hann gräva många spadtag när starten på byggandet av nya förskolan skulle markeras. Fyraåriga Benjamin Rydström flyttar stenar. Asmin Erdal och Line Hålsjö i bakgrunden gräver ett hål.Bild: Annsofie Wieland
Fastighetschef Anders Emgård berättar samtidigt att de stora grävmaskinerna tar vid redan i nästa vecka. Grunden ska gjutas runt vecka 27.
Certec på LTH och flera olika högskolor i Skåne är samarbetspartners kring utvecklingen av både verksamheten och tekniska lösningar som på olika sätt ska främja barnens hälsa. Flera studenter har också visat intresse för att studera och skriva om projektet på olika sätt. Folkhälsoutvecklare Li Merander berättar att projektpengar sökts tillsammans med högskolorna. Hittills har Vinnova gett avslag, men besked väntas fortfarande från Region Skåne.
– Vi är tidigt ute med ett holistiskt synsätt, det är lättare att söka pengar för att exempelvis minska risk för diabetes. Men får vi inte pengarna finns samarbetet ändå kvar. Vi kan bara göra lite mindre.
Skisser från arkitektbyrån visar hur den nya förskolan ska se ut.Bild: Örkelljunga kommun/Chroma arkitekter
Gå till toppen