Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Jag vågar inte gå ut för lättklädd – då riskerar jag bli kallad för hora

Att jag som kvinna inte kan gå på stan utan att bli kommenterad är inte rimligt. Det skriver signaturen En tjej i mängden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Annika af Klercker / SvD / TT
Ska en kvinna som går ”lättklädd” få skylla sig själv om hon blir våldtagen eller tafsad på?
De flesta kvinnor har någon gång känt att någon stirrat på dem eller att någon tafsat på dem. Det är fel. Varför ska kvinnor behöva utsättas bara för att går ”lättklädda”? Kan inte männen bara sänka blickarna eller fråga sig själva vad de håller på med. Att kvinnor ska lida för att männen inte kan hålla sig i styr, är så fel det kan bli. Varför ska kvinnor bli kallade horor på grund av kläderna? För mig är det en självklarhet att man ska kunna gå klädd i vad man vill utan att bli uttittad.
Man kan såklart inte dra alla män över en kam, men männen är de som begår de flesta sexualbrotten – 2016 var 97 procent av alla misstänkta män. Detta gör att när en kvinna ser en man gåendes på gatan kan hon inte ta för givet att den mannen inte ska tafsa eller kommentera hennes utseende. Såklart finns det många bra män, men jag kan aldrig vara säker på hur mannen som jag möter ska bete sig. Jag kan inte veta vilken man som tafsar eller i värsta fall våldtar.
Det kan vara samma sak i skolan. Jag som kvinna vågar inte gå för lättklädd eller utmanande i skolan. Jag är rädd att någon kommenterar hur jag ser ut. Det är sorgligt.
Samma sak på stan. Jag och många andra av mina tjejkompisar vågar inte ha för utmanande kläder utan att riskera bli kallade horor. Hora är en person som säljer sex och inte en person som har lättklädda kläder. Män och killar är ofta väldigt snabba på att döma en tjej. De skriker hora åt dem på grund av kläderna. Dessa killar har ingen aning om vad kvinnan varit med om – kanske har hon någon gång blivit utsatt för våldtäkt.
Under 2016 anmäldes 20 487 sexualbrott. Ungefär 6 500 av dem var våldtäkter. Hur kan det ens vara möjligt? En del av kvinnorna som blir offer vågar inte anmäla på grund av rädsla eller andra skäl. Därför tror jag att det sker många våldtäkter som aldrig blivit anmälda.
Jag tycker att den här frågan är väldigt viktig. Att kvinnor blir våldtagna och trakasserade måste upphöra. Att jag som kvinna inte kan gå på stan utan att bli kommenterad är inte rimligt. Statistik visar att det oftast är unga kvinnor som blir trakasserade och tafsade på.
Jag önskar att det sker en förändring – en förändring som gör att ingen behöver känna sig utsatt eller rädd när de går på offentliga platser eller i sitt eget hem. Att alla kvinnor i samhället ska känna sig säkra och att de ska få mer hjälp om något händer.
Jag är säker på att alla kan relatera till det här – kanske känner någon som blivit utsatt eller blivit det själva. Om ni håller med mig så hjälp varandra och sätt stopp för alla trakasserier, stötta varandra. Detta måste få ett slut.

En tjej i mängden

Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen