Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunens fastighetsförvaltare lät miljonrenovera huset när dottern flyttade in

Dottern fick inte bara ett billigt hyreskontrakt av sin pappa - den kommunala fastighetsförvaltaren. Han beställde också renoveringar för miljonbelopp när hon flyttade in.

Nyligen kunde HD avslöja att en fastighetsförvaltare på mark- och exploateringsenheten (MEX) har hyrt ut kommunens hus och gårdar till sin dotter och dotterns vänner och bekanta.
I dotterns fall handlar det om ett parhus med låg hyra – 4 500 kronor för 90 kvadratmeter plus trädgård – i Mariastaden, där hon bor sedan 2013.
Här i Mariastaden ligger parhuset som dottern hyr ena halvan av.Bild: Sven-Erik Svensson
Vi kan nu dessutom visa att huset där dottern bor renoverades för sammanlagt 1,8 miljoner kronor i samband med att hon flyttade in. Åren innan, 2011 och 2012, hade kommunen sammanlagt bara lagt cirka 80 000 kronor på fastigheten.
Den som beställt de omfattande arbetena är hennes far fastighetsförvaltaren. Det framgår av fakturor som tidningen tagit del av.
På flera av fakturorna syns att renoveringarna specifikt gällt dotterns del av parhuset.
Exempelvis visar fem av dem hur kommunen betalade 635 000 kronor för det som beskrivs som diverse ombyggnadsarbeten, vvs, snickeri och plattsättning.
Läs också Kommunens förvaltare gav dottern bostad med låg hyra i Mariastaden
Läs också "Man blir ju förbannad, det är ju rent åt helvete det här"
Helsingborgs stad äger drygt 30 hus och gårdar som köpts in för att på sikt exploatera marken de ligger på. Vi har varit runt och tittat på flera av fastigheterna och i några fall även granskat hur mycket kommunen har spenderat på renoveringar. Ofta handlar det om mycket små belopp, trots att byggnaderna inte ser ut att vara i topptrim.
Men med det hus som dottern till fastighetsförvaltaren bor i är det alltså annorlunda. Större belopp har också investerats i de hus och gårdar som dotterns vänner och bekanta fått hyra. Renoveringar är i några fall gjorda precis innan eller i samband med inflyttning. Det handlar om miljonbelopp per fastighet.
Helsingborgs kommunikationsdirektör Cecilia Eklund och mark- och exploateringschefen Patrik Möller vid HD:s intervju med dem tidigare i veckan.
Mark- och exploateringschefen Patrik Möller har precis börjat sätta sig in i uppgifterna som rör fastighetsförvaltarens uthyrningar. Och han kan ännu inte kommentera detaljer kring renoveringarna av enskilda fastigheter.
– Vi har inte hunnit granska i den omfattningen. Men lite kort kan jag säga att objektet tidigare var i riktigt dåligt skick. Därför har det gjorts renoveringar och anpassningar, säger Patrik Möller.
Men varför det blir omfattande renoveringar just när förvaltarens dotter flyttar in, vet Patrik Möller inte.
– Vi måste ändå vidmakthålla statusen för att behålla ett visst värde på fastigheten, säger han.
Men varför har andra hus kommunen köpt in inte fått motsvarande omvårdnad?
– Det kan jag inte svara på, säger Patrik Möller.
Efter HD:s granskning ser han det inte som givet att kommunen ska äga fastigheten där dottern bor.
Området som huset ligger i är nämligen i princip färdigexploaterat.
HD har sökt fastighetsförvaltaren för en kommentar utan att lyckas.
Gå till toppen