Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Reformutrymmet som försvann.

BRYSSEL
Svenska politiker – både de som har regeringsmakten och de som hoppas ta den i september – ser stora delar av det tänkta reformutrymmet i statsbudgeten de kommande åren gå upp i rök när EU vill ha mer pengar, enligt förslaget till långtidsbudget 2021–2027 omkring 15 miljarder kronor om året från Sverige.
"Det kommer inte att hända", säger statsminister Stefan Löfven (S). "Ett orimligt förslag, det kan vi inte acceptera", säger finansminister Magdalena Andersson (S).
EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger är måttligt imponerad av den svenska vägrarfronten, det framgick med all önskvärd tydlighet under en träff med svenska journalister i EU-högkvarteret i Bryssel i veckan. Hans budskap var: det kommer att hända, förr eller senare. Enligt Oettinger är det fyra-fem länder som spjärnar emot. Bland dem Sverige. Och de har inte de tunga spelarna, Tyskland och Frankrike, med sig.
Storbritanniens uttåg lämnar ett gapande hål i budgeten som enligt EU-kommissionen inte kan täckas med besparingar. Detta har gjort ett alltid komplicerat budgetpussel avsevärt svårare att lägga.
Hur rimliga invändningarna än är från svensk sida kommer regeringen så småningom att tvingas backa. Sannolikt en bra bit. Fast den svekdebatt som då uppstår skulle Löfven och Andersson föredra att ta efter valet. Då det dessutom mycket väl kan bli någon annans bekymmer.
Gå till toppen