Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Både Kullaberg och guiderna prisade

Kullabergsguiderna och personalen på Kullabergs naturreservat prisade för sitt arbete med tumlarsafari.

Daniel Åberg platschef på Kullaberg naturreservat och Jacob Schenström Kullabergsguiderna flankerar Skånes landshövding Anneli Hulthén som delade ut priserna vid en enkel ceremoni på Kullaberg.Bild: Göran Stenberg
I samband med Biologiska mångfaldens dag delar Naturvårdsverket och Ekoturismföreningen ut Staffan Svanbergs minnespris. I år föll valet på Kullabergsguiderna och personalen på Kullabergs naturreservat. Motiveringen lyder: För deras framgångsrika och mångåriga samverkan kring tumlarsafari.
Hasse Berglund, sektionschef Naturvårdsverket och Per Jiborn Ekoturismföreningens generalsekreterare är de som utgör prisjuryn.
Per Jiborn berättar om valet:
– Att visa upp ett marint däggdjur, som nästan ingen har sett, för tusentals besökare årligen, är oerhört värdefullt. Man sprider kunskap och förståelse för mångfalden under ytan och skapar bokstavligen ringar på vattnet.
– Tumlarsafarin har även bidragit till en lokal stolthet och bättre kunskap om att detta är en resurs som måste värnas för att hållbart kunna visas upp. Om tumlarsafarin dessutom bidrar till övernattningar och måltider i bygden, skapas ekonomiska mervärden. Något som är värdefullt för naturvården att kunna lägga i sin vågskål, när framtida beslut fattas om hur en resurs bäst ska nyttjas.
Så fort Daniel Daniel Åberg, platschef på Kullaberg naturreservat, fått diplomet av Skånes landshövding Anneli Hulthén utbrast han:
– Vi ska dela presentkortet på all personal, vi ska bara hitta en lösning hur det ska gå till!
Jacob Schenström som representerade Kullabergsguiderna vid prisutdelningen, berättar:
– I högsäsong är vi fem guider som jobbar. Tumlarsafarin kör vi med en ribbåt som tar tolv passagerare. Man får en väldigt bra naturkänsla och kommer nära havet. På våra turer får man se Kullaberg både från land- och havssidan.
Staffan Svanberg

I samband med Biologiska mångfaldens dag den 22 maj delar Naturvårdsverket och Ekoturismföreningen ut mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne.

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år.

Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling under 2017.

Gå till toppen