Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

David Ahlin: ”Trots enorma problem ses Kina allt oftare som en förebild.”

Bild: Erik Nylund
Efter Berlinmurens fall framstod en fortsatt utveckling mot mer frihet och demokrati som självklar. EU fick fler medlemsstater, frihandeln tog fart och den liberala världsordningen verkade vara här för att stanna. Efter Sovjetunionens sammanbrott trodde många att kommunistpartiets styre i Kina skulle gå samma öde till mötes. Ökat välstånd skulle likt en naturlag leda till demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.
Idag kan vi konstatera att profetiorna om Kina var fel. Kinas makt och inflytande i världen ökar och kommunistpartiets styre är ohotat. Sakta men säkert sker en maktförskjutning till Kinas fördel. Inom 15 år kan Kina ha tagit över ledartröjan från USA som världens största ekonomi.
Vad blir nästa steg för det nya och mer utåtriktade Kina?
Två personer särskilt lämpade att svara på frågan är Börje Ljunggren och Lars Fredén, ledande Kinakännare och tidigare ambassadörer i Peking. Vid ett Kinaseminarium arrangerat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse beskrev Lars Fredén särdragen i den kinesiska nationalismen. Alla länder har förstås sin särskilda form av nationalism, men den kinesiska kännetecknas av en stor portion förtrytelse och offermentalitet. Historiska oförrätter mot Kina får aldrig falla i glömska utan lyfts fram av kommunistpartiet för att stärka den nationella sammanhållningen. I Kina märks nu revanschlust och längtan efter bekräftelse från omvärlden.
”För varje dag som går närmar sig vårt land scenens mitt, och ger hela tiden allt större bidrag till mänskligheten”, sade Kinas president Xi när han i höstas avslutade den senaste partikongressen.
När internet slog igenom trodde många att den fria tillgången till information skulle underminera enpartistater som Kina. Men i dagens Kina är varken nätet eller ordet fritt. Börje Ljunggren talar om Kina som en ”controlcracy”, en stat där medborgarna är kontrollerade och där ny teknik för automatisk ansiktsigenkänning tar övervakningen till en ny nivå. Tvärtemot idéerna om internet som murbräcka för ökad frihet används ny teknik för att upptäcka och kväsa all opposition i sin linda.
Samtidigt som allt fler demokratier av västerländskt snitt brottas med bråddjupa politiska motsättningar och röstar fram populister till makten växer självförtroendet hos de kinesiska ledarna. Under vinjetten Made in China 2025 görs stora framtidssatsningar på artificiell intelligens, robotteknik, biotech och nya smarta material, satsningar som kommer att stärka Kinas internationella konkurrenskraft ytterligare. Trots enorma problem med luftföroreningar, korruption och minskande befolkning i arbetsför ålder ses Kina allt oftare som en förebild.
Om inte västvärldens demokratier lyckas skapa välstånd och framtidstro så kan fler beundrande blickar komma att riktas, inte bara mot Kinas ekonomi, utan även mot det politiska systemet.
Gå till toppen