Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Italiens val blir allas kval.

Legas partiledare Matteo Salvini på besök i presidentpalatset i Rom.Bild: Riccardo Antimiani
Låter tanken på en koalition bestående av S och M som en rimlig lösning på den svenska regeringsbildningsekvationen?
Konstigare saker har hänt. Konstigare saker händer i detta ögonblick. I Italien.
Där har den hårda högern i form av Lega och vänsterpopulisterna i Femstjärnerörelsen, M5S, bestämt sig för att försöka regera tillsammans. EU-motståndet har partierna gemensamt, men i övrigt? I svensk kontext skulle det närmast motsvara en koalition bestående av V och SD.
Lega får enligt det nyligen offentliggjorda regeringsprogrammet rejäla skattesänkningar och M5S får allt-åt-alla-godis i form av medborgarlön och generösare pensioner. Italienarna röstade på populism och fick populism.
Vad skulle kunna gå fel?
Tja, den redan skakiga italienska ekonomin ligger pyrt till.
Marknaden är orolig. I EU-högkvarteret i Bryssel sprider sig oron. I Berlin och Paris likaså. För att inte tala om Frankfurt, där Europeiska centralbanken huserar. Det är EU:s fjärde största ekonomi det handlar om. Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire varnar för ett hot mot eurozonens stabilitet.
Det ytterst omaka regeringsparet tänker sig tydligen att expandera landet ur krisen, sätta fart på den inhemska efterfrågan och på så sätt få in de pengar som behövs för att beta av Italiens gigantiska statsskuld, motsvarande drygt 130 procent av BNP.
Ett första steg mot regeringsbildandet togs när Lega och M5S på måndagskvällen presenterade sin premiärministerkandidat för den italienske presidenten Sergio Mattarella.
Kan de närmare 33 procent som gjorde M5S till valets segrare verkligen vara nöjda nu när deras parti lägger sig i regeringssäng med ytterhögern?
Väljarna gav etablissemanget fingret. Den trotsiga gesten kan komma att stå dem – och många andra – dyrt.
Gå till toppen