Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi är ett alternativt byggföretag som slår sönder normen”

De träffades på organisationen Afrosvenskarnas forum för rättvisa men blev affärspartners. Nu bedriver de mångfaldsarbete genom ett bolag i byggbranschen.

Georgian Mensah och Jamin Jammeh arbetar för Resurskraft Skåne på Skanskabygget Kvarteret Holland vid Söderpunkten i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vår dröm är ett samhälle där alla får plats. Istället för att vänta på att någon annan ska skapa det så agerar vi själva. Vi är ett alternativt byggföretag som slår sönder normen. Vi vill visa att det går att anställa även dem som inte behärskar språket fullt ut, säger Rukiya Ismail Daoud.
Hon arbetade med affärsutveckling och slog sig 2016 samman med Ebrahima Drammeh som hade mer än tio års erfarenhet inom byggbranschen och en dröm om ett eget bolag. Alasana Njie hoppade också på tåget. Han har arbetat med fibergrävning i flera år. Nu har de haft Resurskraft Skåne i ungefär ett år.
Företaget utför byggarbeten och fibergrävning som underleverantörer till större bolag. De har kontor i oljehamnen i Malmö, sysselsätter 19 personer och har som mål att bli bland de största i Skåne.
– Jag jobbade inom byggbranschen och såg att det fanns många som hade kompetensen, viljan och förtjänade en plats som inte fick möjligheten, säger Ebrahima Drammeh.
Ebrahima Drammeh är en av grundarna av Resurskraft Skåne.Bild: Sven-Erik Svensson
Rukiya Ismail Daoud påpekar att afrosvenska män tillhör den grupp som har det allra svårast att ta sig in i det svenska samhället. Helt nyligen riktade också FN:s rasdiskrimineringskommitté skarp kritik mot Sverige för att den ratificerade konventionen om avskaffandet av rasdiskriminering inte efterföljs. Afrosvenskar och personer med afrikanskt ursprung utsätts för hatbrott, hets mot folkgrupp, rasistiska skildringar i medierna samt segregation på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, rapporterade kommittén.
Inom Resurskraft Skåne bryter ungefär 90 procent av de anställda mot den svenska normen, främst genom hudfärg. De flesta är afrosvenskar, men det finns också exempelvis romer och syrier i företaget. I styrelsen är två av tre kvinnor.
– När vi anställer letar vi inte efter afrosvenskar, det är inte hela grejen med företaget. Men vi ser till kompetens och ambition, det gör inte så mycket om man inte kan språket. Vi tar ett socialt ansvar, är mer som en stor familj än som ett företag, säger Rukiya Ismail Daoud.
Rukiya Ismail Daoud är operativ styrelseordförande i Resurskraft Skåne.Bild: Bild: privat
Georgian Mensah och Jamin Jammeh arbetar för Resurskraft Skåne på Skanskabygget Kvarteret Holland vid Söderpunkten i Helsingborg. De har båda utbildning för byggsektorn men har tidigare haft svårt att hitta arbete.
– Det betyder mycket för mig att jag fick jobb i Resurskraft Skåne. Jag är utbildad plåtslagare men jag fick inget jobb. Jag var tvungen att byta till restaurangbranschen för att få jobb, säger Jamin Jammeh .
– Jag är utbildad målare både i Sverige och Danmark, trots det har det varit svårt att hitta ett fast jobb. Efter sex månader i företaget trivs jag väldigt bra, säger Georgian Mensah.
Rukiya Ismail Daoud tar fram en språkkurs som också inkluderar kunskap om samhället och myndigheter. Målet är att kunna hålla den som vidareutbildning på arbetstid för de anställda. Men företaget är inte riktigt där ännu utan arbetar med att etablera sig. De startade utan kapital och är helt beroende av ständigt nya uppdrag. Ett ramavtal med Skanska har betytt mycket längs vägen.
Georgian Mensah hade tidigare svårt att få arbete, trots två utbildningar för byggsektorn.Bild: Sven-Erik Svensson
Resurskraft Skåne har uppdrag över hela Skåne. När en minibuss med byggarbetare med brun hud kommer lyfter många på ögonbrynen.
– Vi arbetar även i mindre samhällen som inte har gjort sig kända för sin öppenhet. Jag har varit orolig för att bli dåligt behandlad, vi har sådana erfarenheter. Men vi blir själva också utmanade, de flesta gånger blir vi ju väl bemötta. Det är stärkande att vara i ett sammanhang där det är okej att lufta dessa erfarenheter och sedan gå vidare, fokusera på det positiva och fortsätta att arbeta hårt.
Många av Resurskraft Skånes kunder har mångfaldsmål och visar att de tycker att det är spännande att arbeta med en grupp som verkligen bidrar till mångfald. Ebrahima Drammeh berättar att det ofta går att se en förvåning hos företagare när de inleder ett samarbete och Rukiya representerar Resurskraft Skåne på ett möte.
– På telefon hör de bara någon som pratar perfekt svenska och namnet kanske de inte kan placera. Att vara kvinna, chef och afrosvensk är inte vanligt i byggbranschen. Men vi hoppas att vi kan bidra till att det blir vanligare, säger han.
Gå till toppen